All
Projects
Products
Events
Competitions

Rotebro Sports Hall / White Arkitekter

Rotebro Sports Hall / White Arkitekter

© Thomas Zaar © Thomas Zaar © Thomas Zaar © Thomas Zaar + 19

Sollentuna, Sweden
  • Architects: White Arkitekter
  • Area Area of this architecture project Area: 2000.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2015
  • Photographs Photographs: Thomas Zaar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Equitone, Ivarssons Sverige, Martinsons, Rantzow, SSC, Träullit, Unisport
  • Client

    Sollentuna Municipality
More Specs Less Specs
© Thomas Zaar
© Thomas Zaar

Text description provided by the architects. White Arkitekter designed a full-scale sports hall for schools and sports clubs in Rotebro in Sollentuna municipality, Sweden. Rotebrohallen - Rotebro sports hall - is a 20x40m concept hall and a first step in the regeneration of central Rotebro.

© Thomas Zaar
© Thomas Zaar

White Arkitekter developed a design which ensures that additional halls can be easily erected in further locations around the municipality, where schools require venues for PE and the general appetite for organised sports is on the increase. Rotebro is the first location to be built and put into use.

Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram
Diagram

The sports hall is centrally located in Rotebro in an area under development where large buildings with robust materials and simple details are now joined by new buildings. Rotebrohallen has been given a design that relates to the scale of the location and adapts to the existing planning, adds qualities in the small scale and contributes with something modern and playful.

© Thomas Zaar
© Thomas Zaar

A sculptural shape and carefully crafted details have resulted in a building with character and quality. With a structural framing of wood and external walls of cement bound wood wool the building is mainly constructed of renewable material. In addition, solar panels are incorporated in the building and the roof is covered with sedum.

Floor Plan
Floor Plan

Location and design work together to create contact between the life inside and outside the hall, making it a lively place for meetings. This feeling is further enhanced by the new park and recreation spaces for play and spontaneous sports activity. Rotebrohallen, in spite of its size, is a natural addition to an urban environment going through development and densification.

© Thomas Zaar
© Thomas Zaar

Originally published on 17 February, 2017

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Sollentuna, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rotebro Sports Hall / White Arkitekter" 07 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805454/rotebro-sports-hall-white-arkitekter/> ISSN 0719-8884
© Thomas Zaar

Rotebro 体育馆 / White Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.