House QM / OOA | Office O architects

House QM / OOA | Office O architects

House QM  / OOA | Office O architects - GlassHouse QM  / OOA | Office O architects - WindowsHouse QM  / OOA | Office O architects - ColumnHouse QM  / OOA | Office O architects - Windows, Brick, FacadeHouse QM  / OOA | Office O architects - More Images+ 12

Gistel, Belgium
  • Area Area of this architecture project Area :  217
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Tim Van de Velde
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Edelbeton, Sapa Building System International NV
House QM  / OOA | Office O architects - Windows, Facade
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. House QM answers the building regulations in a different and "twisted” way. 
House QM is situated in a new allotment that exists out of square plots of the same size, with the same building regulations; houses must recoil 5m of every side of the terrain, have 2 levels and must have a flat or sloped roof.
This results in similar looking two-story houses as an extrusion of the square building zone. This house puts a twist on things.

House QM  / OOA | Office O architects - Facade
© Tim Van de Velde

An angular displacement of the building realizes an optimal combination of orientation, privacy and views.

This “twisted” implantation improves the spatial qualities inside and outside.

Floor Plan

Three different garden zones were formed; the driveway and carport, the intimate garden on the side of the bedrooms and the more active garden on the south-west.

House QM  / OOA | Office O architects - Glass
© Tim Van de Velde

The typology of two-story blocks was turned around to a deconstructed “bel-étage”. The main living spaces are situated on the upper floor, providing the residents with far reaching views and abundant light influx.  The bedrooms are on the garden level regaining their required intimacy.

House QM  / OOA | Office O architects - Windows
© Tim Van de Velde

The rooms downstairs are entirely closed to the South and the North, also maximizing privacy. They are oriented to the East, the home office to the West.

House QM  / OOA | Office O architects - Column
© Tim Van de Velde

In the intimacy of the axil/internal angle is the main garden, where residents enjoy the garden from noon to night.

House QM  / OOA | Office O architects - Windows, Brick, Facade
© Tim Van de Velde

On the upper floor both facades in North and East are completely closed, so that the residents avoid viewing from the allotment and the street.

House QM  / OOA | Office O architects - Facade
© Tim Van de Velde

The kitchen and the dining room are completely open to the south, creating a broad view over the roofs and gardens with the countryside in the distance. A large canopy covers partially an even larger terrace, providing the necessary shading according. An external staircase brings you from de terrace straight to the garden.

Elevations

The vertical canopy has a large opening directed to the garden in the West; enabling interaction between the terrace and the garden below.

The lounge looks towards the west to catch the light of the evening sun and ends on a shorter balcony with ditto canopy.

House QM  / OOA | Office O architects - Windows, Facade
© Tim Van de Velde


Even with a continuous use of the same architectural elements, the building dynamics completely alter from various angles. By simply walking around the building, one can immediately feel the expression change.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House QM / OOA | Office O architects" 23 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805026/house-qm-ooa-office-o-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.