All
Projects
Products
Events
Competitions

Experimentarium / CEBRA

Experimentarium / CEBRA

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 27

Hellerup, Denmark
  • Client: Experimentarium
  • Engineer: Orbicon
  • Roof Terrace: 1.850 m2
  • Floor Area: 26.850 m2
More Specs Less Specs
© Adam Mørk
© Adam Mørk

THE NEW EXPERIMENTARIUM OPENS TOWARDS THE CITY

“The aim of the design is a radical change of Experimentarium’s architectural expression. From previously being an introvert building to now appearing as an extrovert, engaging and vibrant attraction”, founding partner at CEBRA, Kolja Nielsen, explains.

Since 1991, Experimentarium has presented challenging and thought-provoking exhibitions in a setting that originally served as a bottling plant for the Tuborg brewery.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

“Curiosity is the core element that Experimetarium is made of. We want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world. Now, this curiosity gets a new, spectacular, and flexible framework. We have doubled the exhibition area, and the roof terrace will strengthen Experimentarium as an all-year attraction,” Kim Gladstone Herlev, managing director of Experimentarium, adds.

Axon
Axon

The building’s different functions are made visible to the city in the form of stacked boxes, which are offset from the base and open themselves towards their surroundings with large expanses of glass, creating a visual connection to the scientific universe inside. The boxes are clad with a lightweight façade of perforated aluminium panels, forming a contrast to the base, where the existing brickwork is preserved and emphasizes the meeting between old and new, between past and future, and between natural science and engineering. At the same time, the perforation creates a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes, when it meets resistance. This façade narrative is developed in a close collaboration between Experimentarium and CEBRA.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

THE HELIX STAIRCASE

The first visitor experience is the Helix staircase that welcomes you with its radiating copper cladding as soon as you pass the entrance. Right away, it lets visitors know that they have entered a world of science.

“The staircase ensures a good internal flow and creates coherence between the floors. At the same time, it substantiates the building’s scientific focus”, Kolja Nielsen explains and continues: “During a workshop with Jakob Bohr, professor at DTU Nanotech, we were inspired to work with the stairs as an abstract version of the DNA strand’s structure. And so, the idea for the Helix staircase was born.”

The 100m long staircase is built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Back in 2011, CEBRA won the international architecture competition to design the new Experimentarium. Besides doubling the exhibition area, the refurbishment includes a large roof terrace, which opens for activities during spring 2017, modern staff facilities with visual contact to the visitor areas, a large café and a picnic-area, a convention centre, teaching facilities and a series of workshops.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Tuborg Havnevej, 2900 Hellerup, Denmark

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Experimentarium / CEBRA" 25 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804130/experimentarium-cebra/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.