the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. IPEA
  6. 2016
  7. Cotia Library Garden / IPEA

Cotia Library Garden / IPEA

  • 09:00 - 26 January, 2017
Cotia Library Garden / IPEA
Cotia Library Garden / IPEA, © Dalton Bertini Ruas
© Dalton Bertini Ruas

© Dalton Bertini Ruas © Dalton Bertini Ruas © Dalton Bertini Ruas © Dalton Bertini Ruas + 26

  • Architects

  • Location

    Granja Viana, Brazil
  • Category

  • Architects in Charge

    Alessio Perticarti Dionisi, Dalton Bertini Ruas, Elizabeth Romani
  • Area

    104.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Structure

    Arquimedes Costa
  • Consultant

    Meirelles Carvalho
  • Construction Manager

    Tomás Bolognani Martins
  • Forman

    Ceará
  • Metalworker

    Quiles
  • Woodwork

    Abitacolo
  • More Specs Less Specs
© Dalton Bertini Ruas
© Dalton Bertini Ruas

Text description provided by the architects. The design of this private library has started from a requisite of space from a bibliophile: to organize and expose a collection of books previously confined in boxes. It was proposed a dialogue between daily habits cultivated in a pre-existing house and a large garden area available.

© Dalton Bertini Ruas
© Dalton Bertini Ruas

The additional library's area intended to maintain distance enough for the recognition of new volume autonomy as well as to be placed comfortably close enough to complement and connect existing balconies and external areas. The zone of transition between new and old volume was established by a generous garden, and its incorporation into the project was determined from distinct purposes of the openings:

Site Plan
Site Plan

Transparency: north and south facades that aim at a visual contact with existing house and the bordering garden, being protected in the north by eaves that avoids solar rays in summer and invites them to enter in winter;

© Dalton Bertini Ruas
© Dalton Bertini Ruas

Translucent: the eastern facade is filtered with inclined horizontal brises, which homogenize external landscape, and at the west facade a dense vegetation filtrates direct sun rays and homogenizes external view;

Section
Section
Section
Section

Dematerialization: The zenith opening is performed with special high solar filtration glass, and its position dematerializes a continuous brick wall from the main shelf, reflecting and framing the external pines.

© Dalton Bertini Ruas
© Dalton Bertini Ruas

Inner spaces are thus defined by the openings and are arranged by the central double-brick wall, which structure the library main casing. The toilet, the most enclosed space of the design, is the buttress of this mixed structure of wooden pillars and structural masonry wall. In contrast, the most open space is the reading balcony, where one seeks to keep a simplicity of habits of reading under the canopy of a tree.

© Dalton Bertini Ruas
© Dalton Bertini Ruas

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cotia Library Garden / IPEA" 26 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804009/cotia-library-garden-ipea/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.