the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Austria
  5. Schenker Salvi Weber Architekten
  6. 2016
  7. Kindergarten, Sports Hall and Music School / Schenker Salvi Weber Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Kindergarten, Sports Hall and Music School / Schenker Salvi Weber Architekten

  • 02:00 - 9 January, 2018
Kindergarten, Sports Hall and Music School / Schenker Salvi Weber Architekten
Kindergarten, Sports Hall and Music School  / Schenker Salvi Weber Architekten, © Bengt Stiller
© Bengt Stiller

© Bengt Stiller © Bengt Stiller © Bengt Stiller © Bengt Stiller + 29

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Text description provided by the architects. Dialogue with the Alpine Landscape

There wasn’t much space for the new building in the 7000-person community of Absam, the “village of the Olympians” in the Hall-Wattens region, just 20 minutes by car from Innsbruck. So the architects Schenker Salvi Weber decided to situate the sports hall underground and, for structural reasons, build the two-story kindergarten atop in a lightweight wood frame construction. 

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Harmonious Dramaturgy

The new kindergarten complements the 110-year-old historic primary school to create a protected and inviting schoolyard against the picturesque Alpine backdrop of the Karwendel mountain chain. Its built volume matches the modest scale of the village and the children and integrates seamlessly into the existing ensemble. In keeping with the surroundings, the two-story wood building is clad with scratched plaster.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Inside the Kindergarten: A Playful Learning Landscape at a Child’s Scale

The interior of the passive house promotes a philosophy prevalent in the work of the architects. Here the rooms are structured into a harmonious spatial continuum, a playful learning landscape at a child’s scale with a diverse range of attractive views both to the outside and inside, horizontally and vertically.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

The house accommodates 120 kindergarten and 24 nursery places, which are distributed throughout eight group rooms. Different sized perforations in the façade have soffits you can sit on and offer framed views to nature literally “at eye level” – both for the little ones as well as adults. Niches, community spaces, open and intimate room sequences alternate and flow into one another. Their functions can be modified as desired by the supervisors through doors, curtains, and sliding panels, fostering spaces for smaller groups, creative games, or the afternoon nap while maintaining a good overview of all activities.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Material and Color Concept of the Kindergarten

The color and material concept – pastel colors with oiled oak wood furnishings, solid oak parquet floors, felt curtains, and light-brown wood wool acoustic ceilings – is consciously reserved, just like the high-quality oiled oak furniture designed by Schenker Salvi Weber and manufactured by regional handcraft businesses.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Bright Subterranean Triple Gymnasium

The material concept of the kindergarten is continued in the underground 44 x 22 meter triple gymnasium with white wood wool acoustic ceilings and warm oak for the window frames, doors, handrails, and spectator stands. As a dominant accent, the architects selected the raw haptics of exposed concrete and bright mineral ceramic tiling, emphasizing a subterranean, mineral, and cavernous quality.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Music School under the Roof

The sports hall is connected to the primary school via an underground passageway. Under its historic hip roof a music school is housed on a mere 550 square meters with six rehearsal rooms and a large auditorium furnished with a generous, space-saving seating surface as opposed to chairs.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

Reference is made to the materiality of the kindergarten and gymnasium here as well. The warm oak wood combines elegantly with the white painted roof structure, and the acoustically-effective, white-glazed laths create a bright and festive atmosphere, making the smaller spaces seem all the more generous.

Section
Section

Product Description: Material and Color Concept of the Kindergarten

The color and material concept – pastel colors with oiled oak wood furnishings, solid oak parquet floors, felt curtains, and light-brown wood wool acoustic ceilings – is consciously reserved, just like the high-quality oiled oak furniture designed by Schenker Salvi Weber and manufactured by regional handcraft businesses. The solid wood children’s tables and chairs were made by the Tyrolean furniture company Hussl.

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller

“We wanted to create spaces as functionally flexible as possible and without too many fixed borders. The materials and colors should communicate warmth and comfort and step back to serve as an ideal background for the creativity of the children, who will anyway add their own personal touches of color.” Schenker Salvi Weber

© Bengt Stiller
© Bengt Stiller
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kindergarten, Sports Hall and Music School / Schenker Salvi Weber Architekten" 09 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803540/kindergarten-sports-hall-and-music-school-schenker-salvi-weber-architekten/> ISSN 0719-8884
© Bengt Stiller

后奥运时代的社区改造:幼儿园,体育馆和音乐学校 / Schenker Salvi Weber Architekten