the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. The Netherlands
  5. Paul de Ruiter Architects
  6. 2015
  7. Polak Building / Paul de Ruiter Architects

Polak Building / Paul de Ruiter Architects

  • 03:00 - 2 January, 2017
Polak Building / Paul de Ruiter Architects
Polak Building / Paul de Ruiter Architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 21

  • Project leader

    Marlous Vriethoff
  • Project team

    Laura van de Pol, Richard Buijs, Marieke Sijm
  • Advisor construction

    Van Rossum
  • Advisor installations

    VIAC
  • Advisor building physics

    LBP Sight
  • Advisor construction costs

    bbn adviseurs

  • E-installations

    Croon
  • WTB-installations

    Wolter & Dros TBI Techniek
  • Contractor

    SMT Bouw
  • Constructor

    Palte
  • Interior architect

    Paul de Ruiter Architects

  • Urban planning

    Juurlink[+]Geluk, bureau JvantSpijker
  • More Specs Less Specs
© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. The changing educational landscape calls for a learning environment that is continually linked to society and the world around it. That was also the brief from Erasmus University Rotterdam. They approached Paul de Ruiter Architects to design both the interior and exterior of the new university building. This was the perfect opportunity for us to design a fully integrated and sustainable building, in which the pleasant study environment indoors is linked to campus life outside.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Students and visitors are free to walk from the adjacent plaza straight into the atrium of the building. In this lively part of the building, there are opportunities to visit the hairdresser, go shopping or share experiences and ideas with each other in one of the cafés. A large platform staircase then leads to the heart of the atrium on the first floor, where the teaching building begins.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

From commotion to calm
The interior has been designed completely to meet the needs of the various users. In order to enable the large groups of students to move freely between the entrance and their classes, the lecture rooms are located right on the first floor. Students working independently or in smaller groups can find a calm working environment via the two staircases that lead in a spiral shape to the higher floors. 

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

From floor to seating with a lot of wood
The outfitting is playful and unconventional. The strip of wood separating the meeting area near the atrium from the walking routes is multifunctional. Along its length, this structure transitions from being part of the floor, to convenient seating, and even into functional work desks. Thanks to all of the wood and the bright colours encountered everywhere, the interior has a pure and warm look and feel. Of course, only natural and sustainable materials have been used here too.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Working with sunlight
The division into stages makes the atrium become more spacious towards the top. This gives the sunlight free rein, enabling it even to reach the platform staircase at the bottom of the building. The glass top of the atrium has been designed to prevent sunlight entering directly. This enables users to gain maximum benefit from the daylight whilst keeping the temperature pleasantly cool.

Section A
Section A
Section B
Section B

The wind comes from all directions
Our aim was to design a transparent façade that enhances the relationship between inside and out. In order to allow daylight to enter whilst preventing excessive heat from the sun, we designed special blinds. The blinds vary in depth depending on the wind direction, helping the glass to protect against direct sunlight and shade effects. 

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Natural where possible, mechanical where necessary
Our vision is: natural where possible and mechanical where necessary. With a sustainable climate control system and optimal insulation, we ensured that the university building is energy-efficient. By carefully making use of the flow of air, we have created natural ventilation for the entire building. This even applies to the daylight, making artificial lighting redundant. We also incorporated numerous sustainable technologies, including aquifer thermal energy storage in the ground and energy recycling.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Product Description. Schüco provided the aluminium multidisciplinary façade of Polak Building. Schüco created a slender aluminium profiling, whilst maintaining both the function of the aluminium blinds to protect the glass against direct sunlight and the function of the blinds to naturally ventilate the building.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Paul de Ruiter Architects
Office
Cite: "Polak Building / Paul de Ruiter Architects" 02 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802442/polak-building-paul-de-ruiter-architects/> ISSN 0719-8884
© Tim Van de Velde

鹿特丹波拉克大厦 / Paul de Ruiter Architects