All
Projects
Products
Events
Competitions

Prendre Place / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme

Prendre Place / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme

© Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura © Takuji Shimmura + 28

Apartments  · 
Paris, France
  • Architects Authors of this architecture project MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Arcelor Mittal, KEIM, Kone, Nuprotec, Sto
  • Architects in Charge

    Michel Guthmann, Stéphanie Appert, Olivier Barthe
  • Unit

    m2
  • Architects Team

    Oona Savransky, Nicolas Zaegel
  • Engineers

    AT3E (MEP)
  • Client

    NEXITY
  • Constructors

    ECM, HELBUL, EEGC,
More Specs Less Specs
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Text description provided by the architects. The project for Lot B1 of the Saint Denis Confluence urban project is located on the south side of the West Square in front of the RER Saint Denis station. It is one of the first projects to be built in this new district, and is a natural extension of the overarching vision of the coordinating urban planners. Thanks to its location, it is exceptionnaly visible from the front square of the railway station. The building takes full advantage of this location on the square, while masking effects and shadows created by inserting the building between the public space and the sun are minimized in order to ensure the highest possible quality of housing.

Axonometric
Axonometric
Schemas
Schemas

It is a relatively compact building aligned along the streets, it can be considered from different angles: its urban presence, its multi-functional street level that enlivens the public space, and as the part of a built environment encircling a central interior garden.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

A large vertical fault opens a passage out of the north façade, revealing a less massive silhouette from the far end of the square, and allowing the planted, sunny interior of the block to be felt all the way from the station. Light and sun can therefore shine through from the south to the square and diminish the shadows cast by the building. The reflection of light on the interior façades of this passageway add vibrancy and a variable component that changes according to the hour of the day and the season.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
Floor Plan
Floor Plan
© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Dividing the building in such a way allows for the multiplication of orientations, and maximizes the light and energy provided by the sun. All the landings are naturally lit.

Section
Section

The interior and city façades are in contrast one to another. On the city side, a strict pattern of openings confirms its urban stature. These facades are finished with a dark material (dark plaster) that is in keeping with the urban surroundings. The interior façades, on the other hand, largely exposed to the sun, are finished with a light-colored paint (light metal paint), which reflects the sunlight all the way to the square. A planted, open-ground garden sits in the center of the block. 

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Prendre Place / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme" 10 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802426/prendre-place-mgau/> ISSN 0719-8884
© Takuji Shimmura

Prendre Place 公寓楼 / MGAU

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.