the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. United Kingdom
  5. Lynch Architects
  6. 2016
  7. The Zig Zag Building / Lynch Architects

The Zig Zag Building / Lynch Architects

  • 05:00 - 19 December, 2016
The Zig Zag Building / Lynch Architects
The Zig Zag Building / Lynch Architects, © Hufton and Crow
© Hufton and Crow

© David Grandorge © David Grandorge © Tim Soar © Sue Barr + 81

  • Structural Engineers

    Pell Frischman
  • Service Engineers

    Grontmij
  • Landscape Architects

    Vogt
  • Artist

    Timorous Beasties
  • Client

    Land Securities
  • More Specs Less Specs
© Tim Soar
© Tim Soar

Text description provided by the architects. The Zig Zag Building replaces a 1950s office block on Victoria Street in central London, close to The Houses of Parliament and Buckingham Palace, with exemplary new office space. Colonnades at various scales indicate and define the entrances to the various different types of accommodation housed within the broader scope of our project e.g. offices, housing, restaurants, shops, bars, etc. Situated between a cathedral and a town hall, the design seeks to mediate between these two in terms of size and scale and to establish a credible and pleasurable urban spatial order connecting together the grain of this part of Westminster.

Sketch
Sketch

The relationships between the inside and outside of the building are articulated as a series of thresholds in carefully calibrated, shaded, open-able, yet mostly transparent façades that nonetheless appear solid from afar. Layers of shading not only add scale to the elevations, but also vary across the different orientations, offering occupants the possibility of the enjoyment of fresh air and natural light - along with the virtuous preservation of natural resources.

© David Grandorge
© David Grandorge

On the upper levels, above the retail accommodation at ground and first floor, the office facade has six principal components. The first is the internal structural columns, which are circular with minimal diameter.

© David Grandorge
© David Grandorge

This avoids an awkward relationship with the second element, the curtain wall, which has C31 anodized pale bronze-coloured stable-door style openable panels set up on a 1.5m grid and 3m panel. At least 2.5% of an office floor area must be openable façade to enable the fire brigade to purge smoke after a fire, and around the same proportion needs to be insulated. We have combined these two parameters to create a shutter that enables cross ventilation and which forms a Juliette balcony when fully opened. The façade works in tandem with the energy strategy for the building generally.

Skecth
Skecth
© Rory Allen
© Rory Allen
Detail Sketch
Detail Sketch

Capillary cooling in the concrete floor slab, combined with chilled beams, creates the possibility of omitting a conventional suspended ceiling, thus creating a floor-to-ceiling height of over 3.3m. In front of the curtain wall, and separated by a 50mm gap, are the third element, 3.7m x 65mm thick anodized fins of varying depths, that shade the façade from solar gain from the east and west.  At the lowest level, the fins are set at 1.5m centres and are 600mm deep, gradually diminishing in width and depth on successive floors i.e. as they get closer together they cast more shadow, and thus their depth reduces accordingly to conserve materials. This has the effect of making the building appear taller and more statuesque.

© Tim Soar
© Tim Soar

The fourth element is the horizontal cill that shades the facade from the south midday summer sun and which remains a constant depth throughout. The fifth element is a hanging translucent glass ‘doily’ protects the façade from solar gain and glare arising from spring and autumn midday sun, which is not quite at the zenith at noon but nonetheless often intense. The doily is made up of laminated glass with a printed inter-layer depicting a variety of images of onyx. Finally, the “zigzag” geometry of the building exaggerates the play of light and shadow across the façade, and this variety is complimented by patterns made as occupants open different parts of it on warm days.

Sketch
Sketch

The translucent doilies register another layer of inhabitation and respond to seasonal and diurnal time, as, in the winter months, they begin to glow towards the end of the working day. Terraces are planted with trees and flowers, emphasizing still further the presence of the natural world within the working lives of the inhabitants. Concern for the well-being of inhabitants is balanced by the care taken in the design of the landscape by Vogt, and is reflected in the art works of Rut Blees-Luxemburg and Timorous Beasties. The Zig Zag Building was pre-let to Deutsche Bank and to Jupiter Asset Management. The project won the Best Office Building award at The World Architecture Festival, held in Berlin in November 2016.

© David Grandorge
© David Grandorge

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Lynch Architects
Office
Cite: "The Zig Zag Building / Lynch Architects" 19 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801465/the-zig-zag-building-lynch-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hufton and Crow

锯齿形大楼 / Lynch Architects