the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme
  6. 2016
  7. Plein Ciel / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme

Plein Ciel / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme

  • 15:00 - 4 January, 2017
Plein Ciel / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme
Plein Ciel  / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme, © Michel Denancé
© Michel Denancé

© Takuji Shimmura  © Michel Denancé © Michel Denancé © Takuji Shimmura  + 27

  • Architects Team

    Mauro Palamini, Samuel Reist, Oona Savransky, Nicolas Zaegel
  • Engineers

    Bureau d’Etudes MIZRAHI
  • Constructor

    Fayolle
  • Client

    SEMERCLI for Clichy Habitat
  • More Specs Less Specs
© Michel Denancé
© Michel Denancé

Text description provided by the architects. The city of Clichy la Garenne has committed to an ambitious urban reconstruction project that highlights an exceptional location at the entrance to the city, south of the town. The construction of 47 homes by SEMERCLI falls within this context. The real challenge was to introduce new buildings made of contemporary architecture, more dense. The new building must thus preserve the unique spirit of these neighborhoods, linked to the history of the “faubourgs”. The final goal was to create a ten-story building which had the least possible impact at street level. This apparent contradiction was, for us, the basis of the project: a building in two pieces including a lower  piece, which becomes part of  the continuity of the street, and a second  piece of the building, which is separated and rises up in height, slightly set back.

Diagram
Diagram

The lower part of the building belongs to the universe of the street, the continuities, and the pedestrians. There is a relationship between it and the existing buildings. The taller building rises and distinguishes itself from the traditional framework of the city. This way of rising into the sky multiplies the façades with views, and preserves the vision of the open sky as much as possible for the pedestrians and inhabitants on the south side of the street. Some apartments are located in two small wings built around the backyard. 

© Michel Denancé
© Michel Denancé

The organization of the volumes allows the quantitative specifications to be met and permits not to sacrify what we consider to be essential to the interior quality of an apartment, that is: apartments have different orientations, kitchens benefit from direct natural light, and living areas are maximized and functional.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

The site creates an interlacing of gardens, patios and passages on the ground floor. This organization anticipates the richness of volumes found in the building. The hallway is generous and bright: stretching between the street and the interior garden like the storage area for strollers, spacious and functional.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura
Floor Plan
Floor Plan
© Michel Denancé
© Michel Denancé

The façades are insulated on the exterior, and are treated either with lime plaster or a metal cladding. The windows and joinery are in aluminum, with an anodized finishing. The color of the plaster is in keeping with the colors of the existing buildings on the street.  The cladding is very light, in order to reflect the sunlight and brighten the center of the block. The volumes are simple in order to develop a certain constructive and technical rationality. The openings are very wide in order to maximize the penetration of natural light and highlight the visual exchange with the exterior.

© Takuji Shimmura
© Takuji Shimmura

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Plein Ciel / MG-AU / Michel Guthmann Architecture et Urbanisme" 04 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800516/plein-ciel-mgau/> ISSN 0719-8884