the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. BIG and BARCODE Win Competition for the Sluishuis Housing Development in Amsterdam

BIG and BARCODE Win Competition for the Sluishuis Housing Development in Amsterdam

BIG and BARCODE Win Competition for the Sluishuis Housing Development in Amsterdam
BIG and BARCODE Win Competition for the Sluishuis Housing Development in Amsterdam, © BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects

BIG and Barcode Architects have been selected as the winning team in a competition to design a new mixed-use building in the emerging district of IJburg Steigereiland in Amsterdam. To be known as Sluishuis (Lock House), the building will serve as a new icon connecting the neighborhood to Amsterdam’s historic center while providing 380 zero-energy residences, 4,000 square meters of commercial and public space, and a marina with space for up to 30 houseboats.

© BIG / Barcode Architects © BIG / Barcode Architects © BIG / Barcode Architects © BIG / Barcode Architects + 19

© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects

The winning design takes the form of a classic European courtyard typology, adapted to the canal-centered landscape of Amsterdam and the complex context of the site, close to both large infrastructure and small-scale urban development. Towards the water, the building corner is lifted to bring daylight and views to inner apartments and to allow watercraft to enter the complex. From this peak, a cascade of landscape terraces creates a transition from the scale of the cityscape to its small-scale surroundings.

© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects

“Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long,” said Bjarke Ingels, Founding Partner of BIG.

“Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.”

© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects

Around the building, a vegetated promenade connects an archipelago of public program elements, including mooring points for houseboats, a sailing school, and floating gardens. The pathway loops around to connect to a public passage climbing the terraces on the roof of the building, leading to community viewing platform at the building’s peak.

“We have tried to design a building with a surprisingly changing perspective and a unique contemporary character, which reflects the identity of the future residents and all users of Sluishuis.” explained Barcode Architects Partner Dirk Peters.

© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects

The design was lauded by the competition jury for its ambitious sustainability goals, which aim to increase social sustainability by “reducing environmental impact during the construction phase, limiting total CO2 emissions, and by using renewable resources throughout the building.”

“The world-famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city,” said Andreas Klok Pedersen, Partner at BIG. “The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.”

News via BIG.

© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
© BIG / Barcode Architects
  • Architects

  • Location

    Steigereiland, The Netherlands
  • Partners in Charge

    Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead

    Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager

    Birgitte Villadsen
  • BIG Team

    Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina
  • Barcode Team

    Dirk Peters, Caro van de Venne, Robbert Peters, Jakub Pakos, Cristobal Middleton, Mojca Bek, Emiliya Stancheva, Egidijus Kasakaitis
  • Collaborators

    BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Client

    VORM, BESIX
  • Investor Rental Apartments

    MN Services
  • Area

    46000.0 m2

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: Patrick Lynch. "BIG and BARCODE Win Competition for the Sluishuis Housing Development in Amsterdam" 29 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800457/big-and-barcode-win-competition-for-the-sluishuis-housing-development-in-amsterdam/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© BIG / Barcode Architects

BIG与BARCODE赢得阿姆斯特丹住宅竞赛

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.