the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2016
  7. Grid House / BLOCO Arquitetos

Grid House / BLOCO Arquitetos

  • 09:00 - 23 November, 2016
Grid House / BLOCO Arquitetos
Grid House / BLOCO Arquitetos, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 39

  • Authors

    Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
  • Team

    Victor Machado, Guilhemre Mahana, Tatiana Lopes
  • Constructor

    Vítor Odísio Engenharia
  • Structure

    André Torres
  • More Specs Less Specs
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

Text description provided by the architects. The house is located close to Brasília´s city centre. The previous owner of the house had planned to build a bigger one with 350sqm and two stories high. Instead, due to funding problems, he decided to build all the foundations of the house and only use it partially in a 150sqm, one story construction. He built the extra floor plan and covered it with a ceramic tile roof. Moreover, he sold the house without never going ahead with the expansion plan.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami
Plan
Plan
© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The value of the land often surpasses the price of the existing constructions, making it very common for people to buy old houses only to demolish them in order to make space for building new ones. The intention here was to build a bigger house in the same lot with a budget that was 35% lower than what was expected for a brand new construction. The idea to lower the final cost of the construction was to take advantage of the existing structure and re-use part of the existing walls.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The area occupied by the previous construction was not enough to fit the new program. Therefore, a new concrete grid created to expand its structure, create extra space and defined the outside casing. Due to the lack of regularity in the existing foundations, columns and beams, the new grid follows an “imaginary” pattern of growth inspired by the irregularity of the existing structure. It sits on both existing and new foundations and uses columns with two different sections: 40x40cm and 40x15cm.

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

The new grid works as a graft, connecting old walls and new ones and supporting the additional program of the extension. Porous brick walls intentionally arranged in the grid respond to different necessities of solar protection and privacy. Two steel structure pavilions added additional services to the house such as a garage, an outdoor kitchen and a sauna. 

© Haruo Mikami
© Haruo Mikami

View the complete gallery

About this office
Cite: "Grid House / BLOCO Arquitetos" 23 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799919/grid-house-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Haruo Mikami

格架住宅 / BLOCO Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.