Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio

Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio

Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - ShelvingDengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 3 of 42Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 4 of 42Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Facade, WindowsDengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - More Images+ 37

Dongcheng Qu, China
More SpecsLess Specs
Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Table, Shelving, Chair, Windows, Beam
© Ruijing Photo

Text description provided by the architects. Located in a hutong near the historical centre in Beijing, the L-shaped house is sandwiched between the old hutong wall and a two floor building. The renovation aimed to transform the dated 43 m² residence into a convenient, functional modern living space for a family of six people .

Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Shelving
© Ruijing Photo
Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 37 of 42
Diagram
Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 38 of 42
Ground Floor Plan
Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 29 of 42
© Ruijing Photo

The first floor is consisted of a number of wooden boxes that functioned as living room, dining room, bedroom, study room and bathroom, creating a continuous open space that offers opportunities for communication between family members, at the same time ensuring each individual have a independent living space. The size of each box is decided according to the height of people’s activities in different functional areas. The open space on the 2nd floor is the kid’s bedroom and playground. SoJ materials such as rugs and nets are used in order to make sure the kid’s safety and also to create a warm and intimate atmosphere .

Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 36 of 42
© Ruijing Photo

The shared corridor on one side of the house is not only connected to all the interior areas but also connected to outdoor public spaces, like a extension of the Hutong. With a long skylight that goes through the entire house, sufficient natural light streams in, creating a sense of being in the outdoor space. The facade facing the backyard is made of wooden frame and transparent glass, which can be opened as a huge door. Thus the interior living space and the backyard are bridged together, diffusing the boundary between the indoor and outdoor space.

Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Bedroom
© Ruijing Photo
Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Image 42 of 42
Section
Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Table, Chair
© Ruijing Photo

The design took the inspiration of public sharing spaces in traditional Beijing Hutong, conveys the vision that a home can be a open space as a part of the public urban spaces and what defines a home is the relationships of the people who live inside and the relationships between people and the environment.

Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio - Sink, Bathroom
© Ruijing Photo

Originally published on November 23rd, 2016. 

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Dengshikou Hutong Residence / B.L.U.E. Architecture Studio" 19 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799762/dengshikou-hutong-residence-in-beijing-blue-architecture-studio> ISSN 0719-8884

© Ruijing Photo

灯市口住宅改造 / B.L.U.E. 建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.