the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Studio Rolf.fr + Niek Wagemans
  6. 2016
  7. House of Rolf / Studio Rolf.fr + Niek Wagemans

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House of Rolf / Studio Rolf.fr + Niek Wagemans

  • 05:00 - 24 November, 2016
House of Rolf / Studio Rolf.fr + Niek Wagemans
House of Rolf / Studio Rolf.fr + Niek Wagemans, © Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

© Christel Derksen & Rolf Bruggink © Christel Derksen & Rolf Bruggink © Christel Derksen & Rolf Bruggink © Christel Derksen & Rolf Bruggink + 26

© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

Text description provided by the architects. Introduction
‘House of Rolf’ is an ambitious transformation of a late nineteenth century coach house into a spectacular home and workspace. What is truly unique about this project is that all the materials used to carry out this transformation originated from a demolished office building that was located next to the coach house. The care and meticulous way in which these materials were reapplied can be witnessed in the end result. ‘House of Rolf’ is proof that waste can be turned into something beautiful.

© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

From office building to sculptural home and studio
The former coach house that makes up the shell of ‘House of Rolf’ was originally built in 1895 in the back garden of a wealthy aristocrat’s home located on the stately Maliebaan in Utrecht, the Netherlands. In 1955 an outbuilding was constructed in wood between the residences on the Maliebaan and the coach house. Although initially intended as a temporary structure the building stood for 57 years. In 2008, when the stately office buildings on the Maliebaan were being turned into private homes, this wooden one storey office building remained, abandoned and unused. In 2011 Rolf Bruggink acquired this building, the coach house and the surrounding terrain with the intention of demolishing the former building. The demolition process was the trigger for Bruggink to use recovered materials to construct a new sculptural and functional structure within the shell of the coach house.

© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

Spatial design
The spatial design of ‘House of Rolf’, the former coach house and the sculptural and functional object it contains, was carried out by Rolf Bruggink in consultation with his girlfriend Yffi van den Berg. The coach house itself is a rectangular brick building of 15 by 7 meters and 5.5 meters tall. 5 trusses carry the roof, which neatly divide the space into 6 equal bays. The design of the space is based on this simple structure with the house divided into 3 zones each consisting of 2 bays. The first zone is left completely empty so that the original coach house can be fully experienced. The middle zone contains a structure that stands completely free from the coach house shell so that you can easily look beyond it from the first zone. This second sections of the space houses the kitchen, bedroom, toilet, shower, bath and office. By positioning this sculptural structure in the middle of the house a front, middle and back division is created. This functional object thus simultaneously divides as well as connects the space. In the third zone, a second structure is located which together with the structure in the middle zone, form ‘House of Rolf’s sculptural living space. This second structure differs from the first, in the way that it is consciously attached to the shell of the coach house, merging with it. This back zone contains more intimate living spaces. A new large format panoramic window has been cut out of the back wall of the coach house allowing light to flood into the space. This is the only intervention made into the original building.

© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

Layout
On the ground floor, the sculptural living space houses a separate kitchen, toilet and technical space. The first floor contains a shower room, bedroom, walk-in closet and an office with bath. All the rooms on the first floor are accessible from an elevated corridor that is connected to one of the coach house walls. On the ground floor the structure stands completely free from the coach house shell so that one can walk around it unimpeded.

Floor Plan 02
Floor Plan 02
© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink
Floor Plan 01
Floor Plan 01

The Build
Having determined the principle spatial design of ‘House of Rolf’, Rolf Bruggink invited Niek Wagemans to help design the project in more detail with the materials of the former office block as the sole construction material. There are no detailed technical drawings of the build, just a scale model in which the spatial design is presented. Using this model as a starting point, Rolf and Nick commenced the build developing the design further during the construction process. It was this mode of working that led to the ultimate form of the sculptural object.

© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

The self-formulated goal of the project was to use all the materials of the office building, leaving nothing to waste. To achieve this objective, Niek Wagemans’ skills as a designer were particularly useful. Wagemans’ expertise is in designing and building architectural structures and furniture pieces using second hand materials. He finds ingenious ways to re-use materials that are ready to hand to create new functional objects. The staring point of the build was to erect two walls constructed from the numerous radiators salvaged from the office building. In this initial phase the office building had not yet been demolished. Shortly after this part of the job however, the building had to be dismantled in order to free up the materials necessary to continue the build. The vast quantities of materials that this generated, led to a giant task of working out which materials to allocate to which specific section of the design. Niek’s discerning eye in looking for and picking out the most well suited material for a particular part of the construction was very important in this process. A large related challenge was to store and conserve these large quantities of materials. A part was housed in old bungalow tents on the building site. The remainder had to be contained in the coach house itself for want of other storage options. All of this amounted to a big logistical challenge.

© Christel Derksen & Rolf Bruggink
© Christel Derksen & Rolf Bruggink

A fascinating aspect of this project was that initially there was a wealth of available materials. This being so as the office building presided over a 200 square meter surface area and the coach house a mere 50 square meters. This meant that materials could be applied liberally. For example the house includes a solid wooden partition wall constructed from trusses and purlins. A solid wooden floor was also constructed from floor beams. This generous application of materials meant however that towards the end of the build nearly the entire supply of materials had been used

View the complete gallery

About this office
Cite: "House of Rolf / Studio Rolf.fr + Niek Wagemans" 24 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799180/house-of-rolf-studio-rolr-plus-niek-wagemans/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.