the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. The Netherlands
  5. Maas Architecten
  6. 2016
  7. Highly-energy Efficient Office for Vreugdenhil / Maas Architecten

Highly-energy Efficient Office for Vreugdenhil / Maas Architecten

  • 05:00 - 3 November, 2016
Highly-energy Efficient Office for Vreugdenhil / Maas Architecten
Highly-energy Efficient Office for Vreugdenhil / Maas Architecten, Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

Courtesy of Maas Architecten Courtesy of Maas Architecten Courtesy of Maas Architecten Courtesy of Maas Architecten + 31

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

Text description provided by the architects. Dutch dairy products manufacturer, Vreugdenhil is celebrating the opening of a highly energy-efficient new 2850 square metre head office in Nijkerk, the Netherlands. Dutch practice Maas Architecten was appointed to handle development of the new-build, which has been awarded five-star BREEAM-NL outstanding new building design certification (Nieuwbouw Ontwerpcertificaat) based on the building's architectural design.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

The build features an intelligent climate control system, partial structural glazing and an attractive curved glass façade. In addition - the property has been carefully integrated into the local landscape and in many areas offers 180 degrees views. There are 170 solar panels on the roof, rainwater is used to flush the toilets, and a thermal energy storage system heats and cools the building.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

Maas Architecten were presented with a brief that placed importance on creating an office that encourages employees connecting and meeting throughout the building’s spaces. Across the property there is a variety of open workplaces for staff to enjoy as well as facilities for flexible workers.

Floor Plan
Floor Plan

Absenteeism at Vreugdenhil is very low, with employees taking a leading role in the company’s commitment to sustainability through initiatives such as competitions, workshops and presentations. One of the company’s targets for 2020 is to reduce its absenteeism rate to below 4% – an ambition that the new office space has been designed to support.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

Erwin Schot of Maas Architecten comments: “We are extremely proud of our work on the development of the new Vreugdenhil office – it is genuinely innovative and highly energy-efficient, whilst also being a hugely attractive place to work.”

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

One of the space’s most outstanding features is a grand staircase produced by EeStairs, featuring the company’s luxurious EeSoffit finish, an innovative alternative to stucco plasterwork on the underside of a staircase.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

The lower stage of the staircase is highly accessible with alternate landings every two steps and the inner string of the staircase gradually builds from the lower stage to circle a decorative tree placed in the stair’s centre.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

Schot continued: “We worked very closely with the team at EeStairs to create a staircase which supported Vreugdenhil’s desire to encourage interaction between employees. We have had great experiences when working with EeStairs before and their portfolio of ambitious projects with likeminded architects speaks for itself.”

During installation, the upper stages of the staircase had to be hoisted into the atrium and mounted because of their large size, with the stair supplied in parts and built over the façade of the building.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

“As well as being beautiful to look at, the new office’s staircase is a particularly ‘walkable’ because every two steps feature intermediate landings. It was an absolute pleasure to work closely with Erwin Schot at Maas Architecten and Slingerland Bouw throughout the process to make this project a success,” said Harmen van de Weerd, EeStairs’ Head of Project Management and Engineering.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

Product Description:

One of the office’s most eye-catching features is a grand staircase created by international staircase specialist, EeStairs. The stair features the company’s luxurious EeSoffit finish, an innovative alternative to stucco plasterwork on the underside of a staircase.

The EeSoffit finish offers a highly attractive appearance, especially when the distinctive gloss option is applied. Not only is EeSoffit aesthetically pleasing, it also has many practical advantages including durability, scratch-resistance and easy fit/application as metal fixings are not required.

Courtesy of Maas Architecten
Courtesy of Maas Architecten

The lower stage of the staircase is highly accessible with alternate landings every two steps, encouraging employee interaction. The inner string of the staircase gradually builds from the lower stage to circle a decorative tree placed in the stair’s centre.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Maas Architecten
Office
Cite: "Highly-energy Efficient Office for Vreugdenhil / Maas Architecten" 03 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798569/highly-energy-efficient-office-for-vreugdenhil-maas-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments