the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. United Kingdom
  5. Sheppard Robson
  6. 2016
  7. New Science Building / Sheppard Robson

New Science Building / Sheppard Robson

  • 15:00 - 10 November, 2016
New Science Building / Sheppard Robson
New Science Building  / Sheppard Robson , © Hufton + Crow
© Hufton + Crow

© Hufton + Crow            © Hufton + Crow            © Hufton + Crow            © Hufton + Crow            + 16

  • Architects

  • Location

    Hertfordshire International College, Hatfield AL10 9AB, United Kingdom
  • Area

    9000.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • QS and Project Manager

    Turner & Townsend
  • Main Contractor

    Bouygues UK
  • Structural Engineers

    Aecom
  • M&E

    Couch Perry Wilkes
  • Landscape Architect

    The Landscape Partnership
  • More Specs Less Specs
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Text description provided by the architects. Work is complete on the 9,000m2 Sheppard Robson-designed New Science Building, which occupies a prominent site at the heart of the University of Hertfordshire’s College Lane Campus, Hatfield. A major element of the university’s 2020 Vision, the building has been designed as a simple orthogonal structure that is derived from the cellular grid of the flexible laboratory spaces within.

Site Plan
Site Plan

Whilst optimised internally, the external envelope has been carefully finessed and tuned to signal the arrival of a major new facility at the university: a distinctive cladding system animates the building, whilst also helping the structure achieve BREEAM Excellent.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Cutaways from the regular shape of the building work to articulate the position of the entrance and this key access point is further emphasised by a high-level terrace above. This main entrance will align with a new prominent route through the campus, with a new vista visually connecting the building with a major new student residential development and new public space.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section
Floor Plan
Floor Plan

The entrance and outdoor terrace are also punctuated by a copper mesh that is encased in glass; this maintains the rich colour of the material which creates a dialogue with the patinated copper-coloured cladding that characterises the exterior of the building.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

A feeling of robustness and quality also runs through the internal spaces. The building’s main atrium has large expanses of exposed concrete, with drama added to the main circulation space – which includes a café – through a steel cantilevered staircase.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Tony Poole, Partner at Sheppard Robson, said: “The building had to do more than provide technically excellent and controlled spaces within a box. We wanted the architectural language to be a beacon for the University’s ambitions, with a finely tuned and bold response that did not comprise on efficiency.”

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Product Description. Fins – made from expanded aluminium mesh – wrap around the three solar exposed elevations of the five-storey building and act as a veil, unifying the architectural form of the structure. The regular, vertical elements allow the internal spaces to be easily and flexibly reconfigured, whilst also covering the extensive plant on the upper floor, which is required for creating the carefully controlled internal spaces required. The façade design boosts the sustainable credentials of the project by providing solar shading whilst allowing natural light to penetrate through into the deep floorplates.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Further animating the façade, the fins change direction depending on the type of internal space, with the lab areas ranging from 300m2 teaching spaces to more focused, specialist environments.  This is a subtle variation, but when the building is viewed in bright conditions or illuminated at night, it brings a richness of depth and variation to the façade. 

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "New Science Building / Sheppard Robson " 10 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797482/new-science-building-sheppard-robson/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hufton + Crow

科技大楼 / Sheppard Robson