the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Belgium
  5. META Architectuurbureau
  6. 2016
  7. Building O / META Architectuurbureau

Building O / META Architectuurbureau

  • 09:00 - 18 October, 2016
Building O / META Architectuurbureau
Building O / META Architectuurbureau, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin      © Filip Dujardin      © Filip Dujardin      © Filip Dujardin      + 22

  • Architects

  • Location

    Universiteitsplein 1, 2610 Antwerpen, Belgium
  • Architects in Charge

    Niklaas Deboutte, Eric Soors
  • Area

    8520.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Client

    University Of Antwerp
  • Meta Project Leader

    Frederik Bogaerts
  • Meta Project Staff

    Stijn Elsen, Simone Valerio, Rob Wesselink
  • Stability, Technology, Epb-Reporting, Acoustics

    Tractebel

  • Project Management Board Tractebel

    Marc De Smet
  • Project Manager Tractebel

    Veerle Van Geldre
  • Project Staff Tractebel

    Jeroen De Wael, Kevin Morlion, Ive De Maeseneire, Magda Morel, Hinde El Kassmi, Marjolein Vandersickel
  • Art Integration

    Perry Roberts

  • Collaboration

    Storimans Wijffels Architecten
  • Landscape Design

    Urban Design & Landscape Architecture West 8
  • Safety Coordinator

    François Jordaens (Ua)
  • Main Contractor

    Thv Atro Cfe
  • More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. Building O by META strengthens the heart of the UA-campus in Antwerp. META and TRACTEBEL with Storimans Wijffels architects completed for the University of Antwerp an auditorium and research building. Building O houses 3 faculties.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Section
Section

“By paying special attention to the structure, we were able to dispense with several layers of finishing. The result is a solid, student-resistant construction.” [ Niklaas Deboutte, META architectuurbureau ]


“Building O is a bright and compact volume, an eye catcher for the campus but with the smallest possible spatial stamp.” [ Eric Soors, META architectuurbureau ]

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Mirror symmetry in a readable building 
Building O is a bright and compact volume that, on the one hand, is intended to be an eye-catcher on the campus. On the other hand, it was also required to leave the smallest possible spatial stamp on the site. 
The balance between affirmation and integration, and the unifying role of Building O, resulted in a universal building with a double entrance section that is mirrored diagonally. The four auditoria on each of levels -1 and +1 are arranged around the central atrium, the large skylight of which permits zenithal daylight to penetrate to the underground level. The ground floor accommodates shared functions and the large entrance-cum-meeting rooms. Four compact stairwells lead off from this area. The upper level (+3) is reserved for the laboratory and microscopy rooms.

Plan Level 0
Plan Level 0

Maximum light ingress with floating volume clad 
in golden perforated aluminium sheets
By positioning the ground-floor facade inwards to a depth of 1 module META creates a covered interior circuit. The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views outside. The panels on the 3rd floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, gives rise to a floating volume that, in the diffuse evening light, reveals a glimpse of its inner life to passers-by. 

Prominent role for art with artist Perry Roberts
Art was integrated through the work of Perry Roberts (UK). A photograph of students and teachers was punched into the golden aluminium facade panels. A reference to traditional class photographs, the image was rasterized into dots with 5 different diameters. When viewed close-up, the image appears to be abstract, but becomes readable at a greater remove. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Structural work is finishing work
META also deployed the ‘structural work is finishing work’ principle. By paying special attention to the basic structure, it was possible to dispense with several layers of finishing. The end result is a solid, student-resistant construction.

Plan Level 1
Plan Level 1

Durable shell
The University Antwerp attaches great importance to a reliable and well-insulated exterior shell. The compact nature of the volume and use of multiple layers of suitable insulation enabled us to obtain low U-values that resulted in a very favourable K16.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Product Description. The floating volume is enveloped in golden perforated aluminium plates that function as fixed blinds for the auditoriums, microscopy and laboratory rooms. These allow a soft filtered light to permeate the building while also permitting views outside. The panels on the 3rd floor can be opened to allow maximum light into the practice spaces. Using the same material for both the façade and ceiling of the interior circuit, as well as the foyers, gives rise to a floating volume.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
South Elevation
South Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
META Architectuurbureau
Office
Cite: "Building O / META Architectuurbureau" 18 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797461/building-o-meta-architectuurbureau/> ISSN 0719-8884