the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. France
  5. B+C Architectes
  6. 2014
  7. Public Day Nursery Jules Guesde / B+C Architectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Public Day Nursery Jules Guesde / B+C Architectes

  • 13:00 - 28 October, 2016
Public Day Nursery Jules Guesde / B+C Architectes
Public Day Nursery Jules Guesde / B+C Architectes, © Sébastien Morel
© Sébastien Morel

© Sébastien Morel © Sébastien Morel © Sébastien Morel © Sébastien Morel + 23

      • Conservation Architect

        Enrico D’AGOSTINO
      • Structural and Environmental engineers

        LM Ingenierie
      • Engineers

        ATELUX, M&E
      • Cost consultant

        Fabrice BOUGON
      • Client

        Ville de Paris – Direction du Patrimoine et de l’Architecture - DFPE
      • More Specs Less Specs
      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      Text description provided by the architects. The nursery Jules Guesde, built in 1898, is the first Paris public nursey dedicated to small children built with the objective to reinforce the care, sanitary protection and wellbeing of new born and very young children.

      Site
      Site

      The original building is representative of a “generous” architecture which sought, in line with the initial hygienist ideals, comfort, health and wellbeing for the occupants and quality of air which did not exist in the majority of homes at that time.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      Our project of rehabilitation aims to achieve the following objectives:

      • increasing the capacity of the day-nursery to receive 33 children with 3 distinct age sections
      • creating an new entrance hall for the public on the lower ground floor
      • reduction by 50% of the primary energy consumption of the building with an aim for 80kWhEP/m² per year established by the “Paris Climate Protection Plan” to achieve less greenhouse emission and less energy consumption by 2020 in excess of European targets. 

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      Street Side Courtyard and the New Entrance
      The original brick street facade is richly decorated with polychromatic multi-materials with ceramic floral motifs.

      The new entirely glazed facade for the lower ground floor opens out completely and offers a maximum of natural light into the internal spaces including the main entrance hall.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      Street Facade
      The design intent for the project is seen in continuity with the original building, taking into account the value of its architectural heritage and its intrinsic qualities (volumes, and natural light penetration).

      Cosntruction. Image © Sébastien Morel
      Cosntruction. Image © Sébastien Morel

      At the same time, it introduces contemporary elements which, inspired by the vocabulary and characteristics of the original decorations and playing with the reference to the world of plants as a leading thread, translates and presents them in the global project.

      For the lower ground floor facade this play on references is expressed in the tree form of the new steel columns supporting the facade above and which seem to extend the plant form decorations to the ground below, making them “take root”.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      Rear Courtyard Facade 
      The same creative spirit and architectural treatment gives life to the rear courtyard. The existing blind facade is transformed into a translucent envelope of polycarbonate with a metal mesh serving as brise-soleil allowing natural light to penetrate internally.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      The mesh, laser cut with tree form shapes, botanical references and enriched with recognizable forms of animals, projects these forms in a shadow play through the polycarbonate.

      Elevation
      Elevation

      The effect obtained internally suggests an exterior open and natural world, whilst outside the forms and textures of the mesh, directly accessible to the touch and views of the children, constitute for them an interesting sensory and cognitive experience.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      Treatment of Internal Spaces
      Our project has integrated the quality of the original generous volumes and maintains the original structure and the largely glazed partitions allowing natural light to penetrate deep inside.

      At upper ground floor, in the volume under the restored rooflight, the sleeping space for the “middle children’s section” is accommodated under an igloo shaped structure naturally lit by the new polycarbonate facade.

      Section
      Section

      Product Description.The EVERLITE DANPALON façade facing the courtyard allowed us to transform the existing opaque wall into a translucent backdrop of polycarbonate with an external metal mesh serving as brise-soleil.

      The polycarbonate allows natural filtered light to penetrate the large volume under the skylight.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      The mesh, laser cut with tree form shapes, botanical references and enriched with recognizable forms of animals, projects these forms in a shadow play through the polycarbonate.

      With an external space surrounded and constrained by imposing buildings the effect obtained internally suggests an exterior open and natural world, whilst outside the forms and textures of the mesh, directly accessible to the touch and views of the children, constitute for them an interesting sensory and cognitive experience.

      © Sébastien Morel
      © Sébastien Morel

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      B+C Architectes
      Office
      Cite: "Public Day Nursery Jules Guesde / B+C Architectes" 28 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797377/public-day-nursery-jules-guesde-b-plus-c-architectes/> ISSN 0719-8884
      © Sébastien Morel

      朱尔斯·盖德幼公立幼儿园 / B+C Architectes