the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United Kingdom
  5. Stolon Studio Ltd
  6. 2014
  7. Forest Mews / Stolon Studio Ltd

Forest Mews / Stolon Studio Ltd

  • 11:00 - 26 October, 2016
Forest Mews / Stolon Studio Ltd
Forest Mews / Stolon Studio Ltd, © Tim Crocker
© Tim Crocker

© Robert Barker © Robert Barker © Tim Crocker © Tim Crocker + 32

  • Structural Engineer

    David Philips (StructureHaus)
  • Drainage Engineer

    Peter Brett Associates
  • Main Contractor

    John Perkins Projects
  • More Specs Less Specs
© Robert Barker
© Robert Barker

Text description provided by the architects. Forest Mews is a redevelopment of an urban brownfield site with a small sustainable community of 3 live/work houses arranged around a multi-functional shared outdoor courtyard. The buildings create a balance between natural light and thermal performance by using triple glazing as well as high performance insulation to walls, floors and roof.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Land-locked on all sides, the architects had the challenge of providing light to each room, without compromising privacy and outlook; in a scheme conversant with its patchwork context, constructed with the sensitivity which accompanies 32 Party Wall Awards, and delivered on an ambitious budget.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The communal courtyard is landscaped with a geometric mix of resin-bound gravel and planting beds, connecting back to brick piers. The beds provide footholds from which climbing plants grow, supported on a treillage mesh, which branches across the face of the buildings, tracing out the motif of the elevations and providing privacy and shade to occupants.  The geometric pattern features in project graphics, textile-prints and also in the clients’ wedding rings.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

Central to each of the open plan ground floors is a semi-private outdoor room / courtyard.  This loggia space is multifunctional, serving as a grand entrance porch, an external terrace, an extension to the living space and as an atrium to the surrounding rooms. The flying brick beams of houses, define the boundary of the private and communal space, creating a clear gateway without barriers.

Diagram
Diagram

Each house is tailored to its position on the site, fashioned from the same building fabric, and gathered together using a common design thread.  Atypical to a traditional mews, the designs are light and airy, with a high proportion of glazing to solid. The pale ‘stock’ bricks and glazing reflect light into the communal courtyard even during winter months.

© Robert Barker
© Robert Barker

The large two-storey triple-glazed window openings are framed by slender brick piers, which are braced by the construction of the first floor. The steel structure and bespoke masonry supports over the curved roof were designed in 3D to accurately unite the crafted brickwork geometry of the inclined beams.  Lifted in two corners to bring light into the living space, this roof is finished internally with a softly reflective, biscuit-jointed ‘armadillo’ ceiling.

© Tim Crocker
© Tim Crocker

A sustainable drainage system (SuDS) incorporates a combination of green roofs, green walls, planted filtration strips, a rainwater-harvesting tank, a 17,000 litre attenuation tank and 2 ‘drinking policeman’ - which the architects invented - to slow the flow of water, as well as slowing traffic. A mix of sedum and native wild flowers were used to increase biodiversity and improve the appearance.

Diagram
Diagram

Features of each house:

  •        A private courtyard at the centre of the open plan ground floor living and studio
  •        Vertical gardens and green roofs
  •        Full height triple glazed windows
  •        Stone carpet (gravel bound into resin) and smooth resin floors and stairs
  •        Bespoke kitchens with solid-surface worktops
  •        Sky lit bathrooms with floor to ceiling glass paneling (instead of tiles) and built in cupboards
  •        Super high performance insulation for low energy bills and provision for solar panels to be installed
  •        Underfloor heating throughout
  •        Rainwater recycling and stormwater attenuation
  •        Additional features in some of the houses include double height space, walk on glass floor, built in cupboards, en-suite wet room, sliding folding doors and a bright red solid-surface bath.

© Robert Barker
© Robert Barker
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Forest Mews / Stolon Studio Ltd" 26 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797239/forest-mews-stolon-studio-ltd/> ISSN 0719-8884
© Tim Crocker

森林中的三联住宅 / Stolon Studio Ltd