All
Projects
Products
Events
Competitions

MAAT / AL_A

MAAT / AL_A

© Francisco Nogueira MAAT / AL_A © Francisco Nogueira © Hufton+Crow + 33

Lisboa, Portugal
  • Technical System Developer And Tiles Installer: Disset
  • Site Area : 3.8 Hectare
More Specs Less Specs
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. MAAT is an outward-looking museum located on the banks of the Tagus in Belém, the district from where the Portuguese great explorers set off. Proposing a new relationship with the river and the wider world, the kunsthalle is a powerful yet sensitive and low-slung building that explores the convergence of contemporary art, architecture and technology.

Masterplan
Masterplan

The new building is the centrepiece of EDP Foundation’s masterplan for an art campus that includes the repurposed Central Tejo power station.

Blending structure into landscape, the kunsthalle is designed to allow visitors to walk over, under and through the building that sits beneath a gently expressed arch – one of the oldest forms in western architecture.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Section
Section
© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

The roof becomes an outdoor room, a physical and conceptual reconnection of the river to the city’s heart – where visitors can turn away from the river and enjoy the vista of the cityscape, and at night, watch a film with Lisbon as a backdrop.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Below, the exhibition spaces are extensions of the public realm, with flowing interconnected places for experiences and interactions at the intersection of the three disciplines. These spaces complement the galleries of the converted Central Tejo building. 

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Floor Plan
Floor Plan
© Paulo Coelho
© Paulo Coelho

Building on Portugal’s rich tradition of craft and ceramics, three-dimensional crackle glazed tiles articulate the façade and produce a complex surface that gives mutable readings of water, light and shadow. The overhanging roof that creates welcome shade is used to bounce sunlight off the water and into the building.

© Hufton+Crow
© Hufton+Crow

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Av. Brasília, 1300-598 Lisboa, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MAAT / AL_A" 07 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796913/maat-al-a/> ISSN 0719-8884
© Francisco Nogueira

MAAT博物馆 / AL_A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.