the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. India
  5. R+D Studio
  6. 2015
  7. MPH Block / R+D Studio

MPH Block / R+D Studio

  • 20:00 - 16 October, 2016
MPH Block / R+D Studio
MPH Block  / R+D Studio, © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner    © Edmund Sumner    © Edmund Sumner    © Edmund Sumner    + 26

  • Architects

  • Location

    Jaypee Greens Kensington Boulevard Noida, Noida-Greater Noida Expy, Sector 131, Noida, Uttar Pradesh 201301, India
  • Area

    3200.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Client

    Vidya Education Foundation
  • Plumbing & Firefighting

    Saviram Engineering Consultants Pvt. Ltd
  • HVAC

    Abid Hussain Consultants
  • Structure Design

    BMSF Design Consultants Pvt. Ltd.
  • Acoustics

    Communications Media Products Pvt. Ltd.
  • Stage Design

    Modern Stage Service
  • Lead Architects

    Shikha Doogar, Shridhar Rao, Aditi Bhatia, Sanjoy Kumar Deb, Anshul Kapoor, Samiksha Khanna, Harshat Verma, Mudit Gupta
  • Electrical

    Krishna Engineering Services
  • More Specs Less Specs
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. r+d studio was asked to design a multifunctional building for Delhi Public School on Noida Expressway. Maximising on the constricting area opportunity provided by the client, the firm was able to deliver a building design of 90 per cent efficiency and a conglomeration of six programs, as compared to the requested three. Consequently it houses a swimming pool, a 400-seater auditorium, multipurpose halls, squash courts, a cafeteria and a library, nestled within the courtyard of the academic school block. 

Axonometric
Axonometric

The varied functions are brought together through varied volumes stacked up to create a delicate balance with childlike frivolity. Seemingly on the verge of a tumble, the stack resembles a precarious tower of blocks that were hurriedly put together by a child. Simultaneously, it is designed in a way that is dichotomous to the more formal arrangements of the neighbouring classrooms. The plaza surrounding the MPH acts as an extension of this frivolity and pulls the children out to experience the amphitheatre; children's play areas and the play grounds.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

From the play areas the children can proceed towards the auditorium, cafeteria, or the swimming pool area through their individual access points, or move to the multipurpose rooms and squash courts upstairs. The separate entrances are a conscious intervention to limit internal circulation. This provides the scope for accommodating more functions into a very tight-knit space. 

Plan
Plan

From the exterior, this space can be accessed through a ceremonial ramp near the auditorium, or the steps leading to the cafeteria and the swimming pool. It is surrounded by greenery stripped across steps - which serve as an amphitheatre for outdoor projections of the events proceeding inside. While the granite facades of the MPH resonates the formality of the existing architecture, the interior bleeds a colourful contrast onto the white space. Colour is that binding element in the building that ties one block to another, as it seemingly seeps into the space through the furniture, floor, and even the structure. It serves as the playful intervention that brings the space alive, much like a child filling in bright reds and oranges into a blank outline. Given the skewed arrangement of different blocks in the building, the structure is a juxtaposition of multiple grids, and colour is the language that ties the variety together. However the auditorium has a language of its own - the interior is designed like folds striating across the walls of the room. The birch striations contrast the informality of the exteriors to create a space that is an accrual of state of art technologies and aesthetics.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Product description. With 3,500 kids using the facility it was important to address the wear and tear of the building and one of the primary areas which we felt needed attention was the flooring. We proposed to use Pandomo flooring from Ardex which is a micro-cement surface application which gives us seamless flooring in the desired colors and patterns. 

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

The other area where we address the materiality of the space was the Auditorium, where we introduced Birch Ply wall paneling. Brichwood is a natural acoustic material and by introducing it in the Auditorium we were able to get an optimal sound for a very reasonable price.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "MPH Block / R+D Studio" 16 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796717/mph-block-r-plus-d-studio/> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

MPH校舍 / R+D Studio