the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. +tongtong
  6. 2015
  7. Zn House / +tongtong

Zn House / +tongtong

  • 13:00 - 3 October, 2016
Zn House / +tongtong
Zn House / +tongtong, © Lisa Petrole
© Lisa Petrole

© Lisa Petrole © Lisa Petrole © Lisa Petrole © Lisa Petrole + 25

  • Designers

  • Location

    Toronto, Canada
  • Principal

    John Tong
  • Senior Designer

    Nathan Dykstra
  • Area

    3000.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Landscape Design

    +tongtong
  • Landscape Contractor & Plant Specialist

    Neil Turnbull/ Hedgerow
  • Contractor

    Symmetry Construction
  • More Specs Less Specs
© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

+tongtong Transforms Traditional Toronto House into Tasteful Modern Home that Honors East-end Neighborhood

© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

Multidisciplinary design studio +tongtong recently completed a renovation and addition to a traditional Victorian house in Toronto. The house was transformed into an open and bright modern home through a series of strategic moves and incisions. 

© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

The specifications were to build a modern family home that expands the area of livable space while remaining true to the vernacular of the neighborhood. This challenge was met with an emphasis on natural materials and light. Inspired by rural living and the original build date of the home, industrial materials accentuate re-imagined architectural qualities in an unmistakable contemporary space.

© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

Grey and black Zinc used throughout both the exterior and interior of the home is a material that blends traditional aspects with the new contemporary scheme. Inside, a vertical shaft brings light from large skylights down 3 floors illuminating the ground floor while animating a zinc wall and ceiling above the kitchen.

© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

As for +tongtong principal John Tong’s favourite element of the house, “I really embrace the slot between the two floors. It turns the 2nd floor hallway into a bridge that connects all of the floors. This is key to bringing light down to the first floor.” 

Second Floor Plan
Second Floor Plan

On the 3rd floor, the entire gable has been replaced with an expansive triangular glass window affording views of the neighbourhood and downtown skyline in the distance. A custom-made triangular blind shades the window and retracts into a millwork unit when not in use. 

© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

In the kitchen, an original window at the side of the house was reconfigured proportionally to retain its original breadth. This now horizontal window extends along the kitchen and integrates seamlessly within the millwork of the dining room. The kitchen counter also extends providing the means for a countertop vent-free ethanol fireplace in the dining room. Throughout the home, millwork such as that found in the transitional space between the kitchen and dining room defines overlapping function.  

© Lisa Petrole
© Lisa Petrole

Outside, the rear facade of the home has been entirely transformed to maximize views of the expansive elm tree behind the house; while in front, a large glass pop-out opens up the home to the street while being protected from the sun and elements by a new zinc awning reminiscent of bygone neighbourhood corner stores. The landscaped berm and retaining walls create a layer of privacy between the public street and the private home which provides a small area of refuge in front of the home for children to play, complete with theatre seating to watch the spectacle of life unfold.

View the complete gallery

About this office
+tongtong
Office
Cite: "Zn House / +tongtong" 03 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796502/zn-house-plus-tongtong/> ISSN 0719-8884
© Lisa Petrole

镀锌住宅 / +tongtong