Jacobs Institute for Design Innovation / LMS Architects

Jacobs Institute for Design Innovation / LMS Architects

Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Stairs, HandrailJacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Windows, FacadeJacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Cityscape, WindowsJacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Image 5 of 28Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - More Images+ 23

More SpecsLess Specs
Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Windows, Facade
© Tim Griffith

Text description provided by the architects. The Jacobs Institute for Design Innovation is devoted to introducing design innovation at the center of university life, preparing students to address some of society’s most pressing challenges. The project is a team-based, project-centric educational space and a compelling symbol to the region of the University’s commitment to sustainable innovation.  

Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Image 5 of 28
© Tim Griffith
Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Table, Windows, Chair
© Tim Griffith
Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Windows
© Tim Griffith

Built and operated by the UC Berkeley College of Engineering, the Jacobs Institute fosters interdisciplinary engagement across the University, welcoming undergraduate students from other departments, inventors, tinkerers and over thirty student clubs to an environment of creativity, collaboration and innovation.

Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Facade, Windows
© Tim Griffith

The tiny corner site, formerly a volleyball court, lies at the northern edge of campus within a diverse context.  Two 4-story engineering buildings border the site on the west and south while an existing two-level basement underlies nearly a third of the site.  A variety of residential buildings line the street to the north. 

Diagram

The compact building makes efficient use of its tight urban site, cantilevering over the existing basement while retaining a south-facing solar court.  Large, flexible design studios are bordered by project rooms, instructor’s offices and fabrication equipment rooms with a variety of rapid prototyping tools.  Transparency and overlooks reveal the hum of creative activity within. The south wall opens to the sun for optimal daylighting and passive solar benefit, connecting to the adjacent Wozniak Terrace and the campus beyond.

Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Stairs, Handrail
© Tim Griffith

At the exterior, the building presents a new threshold to the UC campus – a “beacon of innovation” that communicates the values of the Institute and the University.  Glassy stairs project outward, glowing after dark to welcome visitors from the campus to the south. A cantilevered photovoltaic array ascends to the north, expressing the ecological values of the Institute to the University and the public. The array provides 58% of the building’s energy, reducing total building energy by 90%.

Jacobs Institute for Design Innovation  / LMS Architects - Facade
© Tim Griffith

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:United States, Space Sciences Laboratory at University of California, 7 Gauss Way, Berkeley, CA 94720, USA

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jacobs Institute for Design Innovation / LMS Architects" 01 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795685/jacobs-institute-for-design-innovation-lms-architects> ISSN 0719-8884

© Tim Griffith

雅各布斯创新设计学院 / LMS建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.