All
Projects
Products
Events
Competitions

Life Science Centre of Vilnius University / Architektūros linija

Life Science Centre of Vilnius University / Architektūros linija

© Martynas Slapšy © Tadas Černiauskas © Tadas Černiauskas © Martynas Slapšy + 27

Vilnius, Lithuania
  • Engineers

    Ekoprojektas, Viltekta
  • Clients

    Vilnius University
  • Consultants

    Statybos Inžinierių Konsultantų Biuras
More Specs Less Specs
© Martynas Slapšy
© Martynas Slapšy

Text description provided by the architects. The key idea of the Life Science Centre architecture are the science and teaching complex modules forming the public space layout and comprising the integral whole like different cells of the matter. Cube-shaped volumes in open spaces of Saulėtekis, reiterating the natural context and building a humanist, traditional urban structure characteristic of the city of Vilnius, resemble a feature of the historical Vilnius University ensemble – a cosy inner courtyard. The volumes comprising the square perimeter and the entrance to the building are moved out over the glass vestibule and the merging space unites the areas of the main lobby, the courtyard and the passage, seamlessly linking them with the environment.

Diagram
Diagram

The monumental expression of the building architecture provides exceptionality and reflects the typological purpose, symbolises the austerity of science and creates a solid character of the new complex. Life is movement and growth. Notedly vibrant vertical lines of facades inspired by the impressive nature and the textural image of the adjacent trunks of the pine trees create a playful abundance of different points of view.

© Martynas Slapšy
© Martynas Slapšy

Indoor premises are planned universally, the ongoing research and training processes can be organised as needed – jointly or separately. Researchers will enjoy ultra-modern laboratories, quiet workrooms and open recreation areas. Student premises can function independently but during lectures scientists and students will meet in the audiences, teaching laboratories etc. General spaces are adapted for recreation and independent studies. 

© Tadas Černiauskas
© Tadas Černiauskas
Section
Section
© Tadas Černiauskas
© Tadas Černiauskas

The lecture auditorium complex is individualised and has a separate entrance. It can be used as an independent conference centre. 

© Martynas Slapšy
© Martynas Slapšy

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Saulėtekio al. 9, Vilnius 10221, Lithuania

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Life Science Centre of Vilnius University / Architektūros linija " 18 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794733/life-science-centre-of-vilnius-university-architekturos-linija/> ISSN 0719-8884
© Tadas Černiauskas

维尔纽斯大学生命科学中心/ Architektūros linija

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.