Zoom image | View original size
The key idea of the Life Science Centre architecture are the science and teaching complex modules forming the public space layout and comprising the integral whole like different cells of the matter. Cube-shaped volumes in open spaces of Saulėtekis, reiterating the natural context and building a humanist, traditional urban structure characteristic of the city of Vilnius, resemble a feature of the historical Vilnius University ensemble – a cosy inner courtyard. The volumes comprising the square perimeter and the entrance to the building are moved out over the glass vestibule and the merging space unites the areas of the main lobby, the courtyard and the passage, seamlessly linking them with the environment.  The monumental expression of the building architecture provides exceptionality and reflects the typological purpose, symbolises the austerity of science and creates a solid character of the new complex. Life is movement and growth. Notedly vibrant vertical lines of facades inspired by the impressive nature and the textural image of the adjacent trunks of the pine trees create a playful abundance of different points of view. View more View full description
Share Share