the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. OYO
  6. 2015
  7. House PIBO / OYO

House PIBO / OYO

  • 01:00 - 7 September, 2016
House PIBO / OYO
House PIBO / OYO, © Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

© Thomas De Bruyne © Thomas De Bruyne © Thomas De Bruyne © Thomas De Bruyne + 30

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

Text description provided by the architects. This family house designed by OYO is the result of a close collaboration between client and architect. OYO was given carte blanche, which opened the possibility to focus on an ecological and compact building from the start. Unlike most single family houses in Belgium OYO started with the idea of positioning the living rooms on top of the bedrooms. In a house composed with split-levels it was important to establish cross relations between the spaces and natural lighting conditions throughout all spaces. 

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

The house is defined by the continuation of the soil, creating one continuous lifted green roof. The only exception: two popping volumes created on the green surface. One defines the entrance, the other brings light deep into the dining room. The window is dimensioned regarding the light conditions but carefully positioned so the inhabitants maintain privacy towards the street. The use of wood and warm materials was an inspired decision to create a Scandinavian-like interior ambiance. The balance of light and material-use like stone, wood and white surfaces are the defining elements that bring everything together.

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne
Section
Section
© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

From the design phase to the construction of the house, OYO's main objective was to selectively use every material to its highest potency. A concrete base was used to carry a light timber frame, which was prepared in a local warehouse and mounted together on site. A rubber roofing membrane was wrapped around the house to protect the interior from changing weather conditions working as one facade element. This unorthodox technique allows the rubber to change appearance as the day passes, the season changes and the weather fluctuates. Through the seasons there are different plants flowering on top. Since the roof of the house actually continues into the ground level, a singular green roof is conceived so that both facade and roof will vary in color all the time. 

Plan 1
Plan 1
Plan 2
Plan 2

The fireplace can be used both indoors and outdoors. In summer it is used as a BBQ and people dine under the covered terrace. The terrace is a continuous wooden deck connecting the living rooms and kitchen with the exterior spaces. On the wooden deck we also find a small swimming pond. When the sun is out, it casts a playful reflection on the ceilings in the interior of the house.

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne
Section
Section
© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne

This house has an excellent low energy performance because of the insulation pack between the timber frames and the thermal capacity created by the green roof. Something you might not notice when you approach the house are the solar panels laying on top of the volumes from the entrance and dining area, all facing South. This adds up to the energy demands of the residents and contributes to the sustainable ambition the clients had from the beginning when dreaming about their new home.  

© Thomas De Bruyne
© Thomas De Bruyne
Cite: "House PIBO / OYO" 07 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794729/house-pibo-oyo-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments