the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. SPBR Arquitetos
  6. 2012
  7. House and Studio in Orlandia / SPBR arquitetos

House and Studio in Orlandia / SPBR arquitetos

  • 13:00 - 4 September, 2016
House and Studio in Orlandia / SPBR arquitetos
House and Studio in Orlandia / SPBR arquitetos, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 43

  • Project Team

    Angelo Bucci [principal], João Paulo Meirelles de Faria, Juliana Braga, Tatiana Ozzetti, Nilton Suenaga
  • Collaborators

    Victor Próspero, Fernanda Cavallaro, Lucas Nobre
  • Structure

    Ibsen Puleo Uvo
  • Lighting

    Ricardo Heder
  • Landscape

    Raul Pereira
  • Constructor

    Paulo Balugoli
  • More Specs Less Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

A proper balance as a goal
Two activities: live and work. Its two corresponding spaces, house and studio, have been shaped historically, as two quite clear architectonic typologies. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Our first goal to this project was to combine both in a single small building, firstly keeping their programmatic independence and secondly achieving a proper balance in the whole [not a house with a studio appended, neither a studio with an added house].

© Nelson Kon
© Nelson Kon

It means, we would like to integrate both programs in such a way that both could live together with no conflicts. The studio should not be disturbed when the house is empty. In the same way, the house should not be degraded by an uninhabited studio.  

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Studio
The studio was disposed 1m lower the street level as a strategy to change the typical perception of a full-story building, then its function does not dominate the building.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Moreover, it is turned to the site's rear.  In particular, a transparent façade enables the studio to benefit from a small garden conceived there. 

Planta
Planta

In between the studio and the house there is an empty space that clarifies the independence of the two programs.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

House
At the west plot limit, the house entrance leads to a single-floor house, spread in the second level slab. The bedrooms are situated at the front side and the living room towards the rear. Connecting bedrooms and the living-room are the kitchen and service areas.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

This program arrangement creates an inner court making an opportune use of the studio's roof slab as a reflecting pool 

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The reflecting pool mitigates the severe local weather and multiplies the light in the house patio. In addition, it assures the impermeability of the concrete slab, free of any membrane, and works as thermal insulation for the studio.

Planta
Planta
Planta
Planta

The house's design aimed for no evident architectonic elements like doors and windows. Thus, its function is not apprehended at first glance in order to not prevail over the studio.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Two major construction materials
Both programs are being built with few major materials: glass and concrete.
This conciseness is a strategy to keep construction process and costs under control. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

About this office
Cite: "House and Studio in Orlandia / SPBR arquitetos" 04 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794434/house-and-studio-in-orlandia-spbr-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Nelson Kon

Orlandia 之家与工作室 SPBR arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.