the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Switzerland
  5. Baserga Mozzetti Architetti
  6. 2013
  7. Casa Pico Building / SPBR Arquitetos + Baserga Mozzetti Architetti

Casa Pico Building / SPBR Arquitetos + Baserga Mozzetti Architetti

  • 11:00 - 1 September, 2016
Casa Pico Building / SPBR Arquitetos + Baserga Mozzetti Architetti
Casa Pico Building / SPBR Arquitetos + Baserga Mozzetti Architetti , © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 50

  • Team

    Tatiana Ozzetti, Ciro Miguel, Eric Ennser, Giovanni Meirelles de Faria, João Paulo Meirelles de Faria, Juliana Braga, Nilton Suenaga, Fernanda Cavallaro, Joaquin Corvalan, Victor Próspero) Baserga Mozzetti Architetti (Nicola Baserga, Christian Mozzetti, Marilena Quadranti, Thea Delorenzi
  • Structure

    Ingegneri Pedrazzini Guidotti (Andrea Pedrazzini, Eugenio Pedrazzini, Roberto Guidotti, Karin Lehmann e Ladislao Ricci)
  • Facade

    Feroplan Engineering (Marc Bischoff)
  • Building Physics

    Physarch (Mirko Galli)
  • MEP

    Studio Tecnico Ferreti (Idalgo Ferreti); Crivelli; Aircond; ACR Energiebohr
  • Eletric Installations

    Elettronorma (Daniele Ruess, Daniele Baruffaldi), Etavis (Mauro Marzini)
  • Fire Protection

    Studio Tecnico Geo Viviani
  • Waterproofing

    Visetti Isolazioni
  • Lighting

    Reka (Ricardo Heder); Tulux
  • Builder

    Pedrazzini Construzioni (Luigi Pedrazzini e Alan Del Giorgio)
  • More Specs Less Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Introduction / acknowledgments
The accurate study previously done by Nicola Baserga and Christian Mozzetti, more than providing basic information about land use regulations in Lugano, gave us a reliable direction to our design concept. They provided us a good foundation for our proposal and due to their previous work, the project was already advanced before it even started. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Geometry
The irregular polygon which defines the site has seven sides and holds about 1,000 m2. The setbacks imprint an inner polygon (with a curve in one corner) that corresponds to a 330 m2 area in which it was possible to build 3 m above ground level. However, inside that inner figure we could only have 230 m2 per floor, considering the maximum height allowed (six floors) and the building program. The geometry of the slabs has two centers, as two cores of activities. On first three floors, it corresponds to one small apartment each, and for the three upper floors, it corresponds to two different programs in one large apartment. 

Structure
The design of the structure follows those two cores. Each core is supported by a “T” concrete wall that supports vertical and horizontal loads. The “T” wall is associated to two columns for vertical loads. Both cores are structurally combined which their “T”s perpendicularly displayed in order to support horizontal efforts in both directions. A lonely extra thin column, placed on the extreme north, frees the slab geometry to configure areas where it wouldn’t be possible.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Such disposition of vertical elements waives the slabs of having beams. Therefore the slab plane has no clearly readable direction as usually happens with a structure with beams. As a result, once inside the building, the rigorous geometry of walls and columns cannot be easily understood. As if, once built, the building gives away its essence to be broken into parts, back to the surrounding geometry and the landscape.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Facades
Each façade is either an opaque plane, made with wood panels, or a transparent one, made with glazing panels. The opaque plane always meets a transparent one. As a result, from inside, the view has always an escape to the outside. On the other hand, from outside, the building volume seems like not having solids, just by planes.    

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Ground level
The ground level is an open passage. Specifically for those who have the building as a destination, the ground level shares two different programs: housing and office.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The office space is placed slightly sunk in the middle of the garden. As a result its height is shorter than that we typically associate to an inhabited construction and one cannot immediately realize its function. Besides, it was carefully placed aside the path and protected by the two structural reinforced concrete wall. As such, it merges two contrasting features: on the one hand it is quite discrete; on the other hand it brings some vitality to a peripheral corner of the site.
At this level, the housing program is just announced by a small abstract prism, the elevator hall, whose size and feature were carefully calibrated not predominate in that space.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Plan
Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Neither house nor office, the predominance on the ground level is an open space. Although surrounded by gardens, the ground here is completely constructed.. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Underground level
There are two floors underground: the parking garage and the storage. The parking garage covers the entire available area, about 650 m2, and it is shallow enough to allow us to keep an historical retaining wall, and its function, at Pico street. This floor is full naturally lit and ventilated, and the access is provided by a gentle ramp, even for walking standards. It results that the ambience at this space is perceived as placed on the surface and not as a typical undergrounded one. The storage, 250 m2, has an inner perimeter inscribed in the previous floor. The setback from the boundaries avoids the use of both double high retaining walls and excavation on the border.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Low energy 
All façade panels were designed following parameters defined by our consultant in order to achieve the best energetic performance. The wood panel outside is ventilated and assembled on a frame which holds successive layers of thermal insulation, vapor barrier and an inside drywall panel. The glazing has triple glass panels on aluminum frame. The south and west glass facades are shaded by a retractable aluminum louver.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Controlled ventilation
Thermal losses are drastically reduced due to a mechanical system of controlled ventilation, independent in each apartment.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Geothermal system
One more strategy adopted to reduce drastically energy consumption for heating and cooling is the geothermal system. Four geothermal probes go down 225 m into vertical loops.  

Diagram
Diagram

All these issues aim a low energy building and allow to achieve the Swiss standard for energy consumption, the Minergie.   

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Casa Pico Building / SPBR Arquitetos + Baserga Mozzetti Architetti " 01 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794432/casa-pico-building-spbr-arquitetos-plus-baserga-mozzetti-architetti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments