the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. The Netherlands
  5. Bedaux de Brouwer Architects
  6. 2015
  7. Houtloods / Bedaux de Brouwer Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Houtloods / Bedaux de Brouwer Architects

  • 11:00 - 29 August, 2016
Houtloods / Bedaux de Brouwer Architects
Houtloods / Bedaux de Brouwer Architects, © Inpetto Fotografisch
© Inpetto Fotografisch

© Inpetto Fotografisch © Inpetto Fotografisch © Inpetto Fotografisch © Inpetto Fotografisch + 18

    • Design Team

      Thomas Bedaux, Joyce Verstijnen, Jeroen Kouwenberg
    • Construction

      Aveco de Bondt
    • Contractor

      Van de Ven Bouw & Ontwikkeling
    • Installation

      Hoppenbrouwers Techniek
    • Interior Design

      Bedaux de Brouwer Architects
    • Interior Construction

      VOS Groep
    • More Specs Less Specs
    © Inpetto Fotografisch
    © Inpetto Fotografisch

    Text description provided by the architects. The Houtloods is the oldest, still remaining building in the Spoorzone, a former site of the Dutch Railroad Company. The Houtloods is located in Tilburg, the Netherlands, and originally served as the railroad’s lumberyard. The exposed masonry arched structure opened up to the elements and allowed the lumber to dry naturally. Later on the masonry arches were filled in with brick and the enclosed building became a workshop.

    © Inpetto Fotografisch
    © Inpetto Fotografisch
    Exploded Isometric
    Exploded Isometric
    © Inpetto Fotografisch
    © Inpetto Fotografisch

    During the renovation, Bedaux de Brouwer Architects reopened the infilled arches to highlight the structure and let in natural light. A glass wall behind the arched wall complements and preserves the ‘newly’ opened structure.

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    1st Floor Plan
    1st Floor Plan

    Inside the building, detached from the glass façade and timber roof, Bedaux de Brouwer Architects placed a large oak clad ‘furniture box’ that houses the newly added functions and program. The box facilitates offices, restrooms and storage, while in between the box and the glass façade public spaces are created. One side of the box forms an auditorium, the other side ends with an open kitchen and bar for the trendy restaurant, appropriately named ‘De Houtloods’.

    © Inpetto Fotografisch
    © Inpetto Fotografisch

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Houtloods / Bedaux de Brouwer Architects" 29 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794098/houtloods-bedaux-de-brouwer-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.