the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Mexico
  5. ARQMOV Workshop
  6. 2016
  7. ColiRoma OneHundredTwentyEight / Arqmov Workshop

ColiRoma OneHundredTwentyEight / Arqmov Workshop

ColiRoma OneHundredTwentyEight / Arqmov Workshop
ColiRoma OneHundredTwentyEight  / Arqmov Workshop, © Rafael Gamo
© Rafael Gamo

© Rafael Gamo © Rafael Gamo © Rafael Gamo © Rafael Gamo + 22

  • Architects

  • Location

    México, Colima 128, Roma Nte., 06700 Ciudad de México, D.F., Mexico
  • Architects in Charge

    ARQMOV WORKSHOP
  • Area

    2300.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Collaborators

    Eduardo Micha, Fabio Correa, Gabriel Merino, Oscar Osorio, Patricia Pérez, Christian Rodriguez, Miguel Angel Chiney, Armando Hernández, Mario Moreno, Maricruz Pérez, Daniel Reyes, Eduardo Acosta
  • Builder

    ARQMOVPLANNER
  • Structural Engineering

    ing. Max Tenembaum
  • Ilumination

    ARQMOV WORKSHOP
  • Renders

    ARQMOV WORKSHOP
  • More Specs Less Specs

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Text description provided by the architects. ColiRoma OneHundredTwentyEight is part of the urban fabric of the Colonia Roma Norte in Mexico City. The district’s features and use of public space offers a unique perspective on progressive neighborhood living within the city, and as such, reflects contemporary society, where life and living happens not only in our private spaces but also in our nearby public spaces. 

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Activities, like those of the Condesa-Roma Cultural Corridor, generate vibrant personal relationships with neighbors that allow for living together in the public space. This is how the concept of livable space and lifestyle has a direct impact on this residential project.

Diagram
Diagram

The building is configured using conceptual elements of public-private space. First of all, the building and its urban setting lead to spatial permeability between the two through an “urban pit stop”. This is a flexible space of public-private interrelationships, located a half-level below the sidewalk, that can become a gallery, forum or place for interacting during the Cultural Corridor, etc. It can also be a common area for building residents, turning into an exclusive space for gatherings if required, allowing for flexibility in use and reaffirming the impact of neighborhood living on the area. 

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

Additionally, a public bench is built around an existing tree outside the main façade, where bicycles can be parked or where pets and people can sit and mingle freely.

Section AA
Section AA
Section BB
Section BB

On the other hand, from a residential perspective, the building consists of 8 apartments, 2 town houses, 2 penthouses, a roof garden and 2 subterranean parking levels. The apartments have a linear spatial configuration, generating a sequence of interior cubes of light and natural ventilation across their inner walls. This affords street views and views toward the inside and back cubes, which produce spatial transitions along the linear path of the apartment, exposing light, shade and indoor and outdoor environments.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

There is an apartment on the first level configured as a studio-loft. Another of the apartments on the fourth level plays with the open space by preserving the living room-dining room as an open terrace of double height, and the top of an existing tree relates spatially as an element of nature. The townhouses and penthouses have two levels, two overlook the street and two overlook the rear light and ventilation cubes, maintaining the spatial transition and revealing the indoor and outdoor environments. The roof garden has 6 private areas and a spa in the common area, encouraging and facilitating interaction among neighbors.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

The balconies and the spatial configuration of the apartments are visible from the main façade. In the center are the 2-storey blocks. The studio-loft appears as a pewter cube with urban phrases, which calls attention to the vehicle and pedestrian access. At the top, a 2-storey cube with pewter details highlights the apartment with the open terrace. The existing tree and the public bench also interrelate well. Everything is a communication of components and elements, permeability of spaces, interaction of public and private use.

Parking Plan
Parking Plan

The overall finishes are exposed: the structure is based on metal columns that are painted black, with exposed intermediate floors made of corrugated metal; the flat slab support system uses reinforced concrete which holds an exposed concrete ceiling; the general interior installations are exposed, except for the service areas, the window frames are black aluminum with clear glass. The main façade has pewter details and sliding panels of perforated laminate.

© Rafael Gamo
© Rafael Gamo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "ColiRoma OneHundredTwentyEight / Arqmov Workshop" [ColiRoma CientoVeinteOcho / ARQMOV Workshop] 18 Aug 2016. ArchDaily. (Trans. Hernández, Diego) Accessed . <https://www.archdaily.com/793512/coliroma-onehundredtwentyeight-arqmov-workshop/> ISSN 0719-8884
© Rafael Gamo

Coli Roma公寓/Arqmov 工作室