the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Wellbeing
  4. United Kingdom
  5. 3DReid
  6. 2016
  7. Thistle / 3DReid

Thistle / 3DReid

  • 15:00 - 26 July, 2016
Thistle / 3DReid
Thistle / 3DReid, © Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

© Cadzow-Pelosi © Cadzow-Pelosi © Cadzow-Pelosi © Cadzow-Pelosi + 31

  • Architects

  • Location

    Edinburgh, United Kingdom
  • Area

    1700.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Architect / Interior Design:

    3DReid

  • Contractor

    CCG Scotland
  • Structural Engineer

    Goodson Associates

  • Services Engineeer

    DSSR
  • Quantity Surveyor/Project Manager

    Arcadis

  • More Specs Less Specs
© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

Text description provided by the architects. 3DReid have completed a new Health & Wellbeing Centre for the Thistle Foundation - a charitable organization who offer support to those with disabilities, enabling them to live independent lives, in their own homes.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

The new facility is located at the heart of the original Thistle Foundation development, now a designated Conservation Area. A philanthropic gesture, put in place at the end of the Second World War, the original scheme comprised 103 houses, in a model village-esque arrangement, with the Arts & Crafts-style Robin Chapel, at its heart (both now Listed developments). Pioneering at the time, the scheme was one of the first to be designed to cater for those with disabilities - specifically, injured returning service men.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

Replacing a former facility that was no longer fit for purpose and uneconomical to reshape to suit current needs, the footprint of the building was rotated through 90 degrees, forming a more permeable public realm to the front of the building and improving the setting of the Chapel, whilst creating a secured garden space to the rear.

Sketch
Sketch

Anchoring a series of complementary facilities, including a gym, consultation and training rooms and the Charity’s office accommodation, around a double-height ‘Hub’ space, the project has been shaped to best cater for those who come to visit.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

Through extensive use of timber cladding, both inside and out, the project offers a warm and inviting environment for those who visit, many of whom suffer from anxiety-related conditions. Crafting a non-institutional and friendly presence was instrumental in ensuring that the built environment did not compound these and that the design of the Centre remained completely aligned to the core ethos of the Charity.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

Pressure treated with a blend of preservation and pigmentation, the timber cladding will retain its current hue, throughout its lifespan, maintaining consistency at the interfaces between the internal and external use of the material, whilst offering a palette that tonally aligns to the building’s surroundings. Extended fins to the East and West facades help reduce solar gain and glare, to the first floor office spaces, whilst the cladding also integrates the ‘Thistle’ logo.

Context Plan
Context Plan

Externally, the palette of materials is completed via use of brickwork and pre-cast concrete – selected to complement the stonework of the Chapel and rendered facades of the surrounding houses, respectively. Sited in an area in which some degree of anti-social behaviour has been a historic problem, the application of these, at ground floor level, offers a sense of robustness, without sacrificing the welcoming feeling of the development.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

Internally, the Hub provides the main focus of the building. Furniture has been carefully selected to offer a range of seating types and environments, that provide visitors with a choice as to the most comfortable area in which to meet others, or relax. Hinged partitions to the breakout spaces, fronting the Hub, allow these rooms to be open, or closed, to the wider space, offering flexibility in their use.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

With the public-access facilities all situated at ground level, the office accommodation occupies the upper floor of the building, offering staff a degree of privacy, whilst still maintaining a connected feel, through the introduction of full height screens overlooking the central double-height space.

Plan 1
Plan 1

Punctuating the open-plan office space, honeycombed acrylic panels have been utilized to form ‘quiet pods’ – spaces in which more sensitive discussions and phone calls can take place - introducing concentrated blocks of colour, aligned to the core branding of the organization.

© Cadzow-Pelosi
© Cadzow-Pelosi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Thistle / 3DReid" 26 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791717/thistle-3dreid/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Cadzow-Pelosi

Thistle基金健康咨询中心 / 3DReid