the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United Kingdom
  5. Project Orange
  6. 2016
  7. Foundry Mews / Project Orange

Foundry Mews / Project Orange

  • 04:00 - 22 July, 2016
Foundry Mews / Project Orange
Foundry Mews  / Project Orange, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse © Jack Hobhouse + 16

  • Architects

  • Location

    United Kingdom, Barnes High St, London SW13, UK
  • Area

    800.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Main Contractor

    Charter Construction
  • Project Manager & Quantity Surveyor

    PHWarr
  • Structural Engineer

    Barnard & Associates
  • Client

    Marston Properties
  • More Specs Less Specs
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Planning

The planning process was protracted due to the sensitive nature of the site on the edge of a conservation area and being surrounded by properties.  The planning department insisted on the pitched roof envelope (to match a previously granted application) and various conditions with regards to overlooking. While initially presented themselves as limiting constraints, by pushing up against these parameters during the design process the scheme presents itself as a complexly wrought, characterful sequence of spaces.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Design

The main design concept is the notion of an access courtyard running the length of the site allowing ground floor access to the commercial units communal areas for residents use.  Two external stairs tucked between the blocks provide access from the courtyard to the residential units above emphasising the ‘workshop’ character of the scheme.  The duplex apartments are arranged with the living space on the lower floor and bedroom and bathroom tucked into the sloped ceiling upper floor.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

The majority of the scheme is grey brick with flush mortar joints which is sympathetic to the local stock brick referencing the site’s industrial past.  The detailing – flush mortar joints, recessed bargeboards – is contemporary and bespoke timber fenestration, painted dark green externally, provides a visual counterpoint.  This sense of heritage is also apparent in the large window assemblies to the commercial units on the ground floor, metal grating balustrades, and continues with the interiors where the commercial units have exposed concrete soffits, polished concrete floors and painted brickwork walls.  The material palette for the residential units includes pale grey walls, joinery picked out in bright white and exposed painted timber joists in the main living spaces.  This accentuates the flashes of luxury; marble surfaces in the kitchens and bathrooms with douglas fir flooring throughout. 

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Construction

Due to extremely limited site access, all materials for the development had to be carried in by hand.  This led to designing a concrete slab and columns for the ground and first floors with the residential upper floors being brick and blockwork with timber joists and studwork.  Deliberately the materials are exposed where possible allowing this composite construction to add to the character of the scheme.

Long Section
Long Section

Sustainability

Sustainable design features were integrated into the project including a green flat roof, photovoltaic cells flush with the pitched roofs, mechanical ventilation heat recovery units in the flats and a centralised gas heating system.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Client

The client, southwest London-based property developers Marston Properties, are experienced in property management and were keen to retain all the units for rental.  They believed in developing a scheme which would provide something new for the local area whilst becoming part of the urban fabric and be a flagship project for their portfolio.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

Information

The 5 one-bed duplex apartments are between 57sqm and 66sqm with the two-bed apartments 80sqm and 85sqm internal areas. The commercial units are sized between 37sqm and 93sqm offering a variety of rental options for businesses. The site area is 800sqm.

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Project Orange
Office
Cite: "Foundry Mews / Project Orange" 22 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791657/foundry-mews-project-orange/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.