the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Traditional Indian Architecture Meets Contemporary Office Space in This Naturally-Lit Design by Studio Symbiosis

Traditional Indian Architecture Meets Contemporary Office Space in This Naturally-Lit Design by Studio Symbiosis

Traditional Indian Architecture Meets Contemporary Office Space in This Naturally-Lit Design by Studio Symbiosis

Studio Symbiosis Architects is amidst the construction process for Punjab Kesari Headquarters, an 18,000 square meter office space in Delhi NCR, India.

Designed as a fusion of traditional Indian architecture and contemporary office space, the main objective of the project is “to reduce heat gain and optimize façade opening ratio, ensuing no artificial lighting is required on a typical day.”

© Studio Symbiosis © Studio Symbiosis © Studio Symbiosis © Studio Symbiosis + 12

Traditional Indian Architecture Meets Contemporary Office Space in This Naturally-Lit Design by Studio Symbiosis, © Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis

With this in mind, the design centers on an animated façade, which features a variation of opening ratios based on orientation, and that same time it reflects Indian culture, through its resemblance to the traditional “Jali” screen pattern. In a press release the architect explains:

© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis

A hexagonal pattern was used as a base and through iterative process various porosity patterns were generated from it to create different light conditions. This resulted in a variable opacity condition in the facade that had a dual purpose of creating performative architecture and also created variable openings on the facade in various orientations generating a design for the facade that is animating and has an inherent meaning. This resulting pattern morphs from 81% opacity on the north facade to 27% opacity on the south facade, with an intermediate opacity of 54% on East and 62% on west facade respectively.

© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis

Through this façade, a Lux level of 500 is achieved on each floor plate at a workstation height, as well as a daylight factor of two over 80% of the floor plate. This optimized natural lighting plays a major role in the sustainability of the project.

© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis

Since the design looks at no artificial lighting it makes the user feel closer to nature by allowing office workers to use natural light. Furthermore, sustainability features of the project include cross ventilation and a reduction of heat gain.

© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis

Punjab Kesari Headquarters was commissioned in 2014, and began construction in August 2015. The project is set to open in January 2017.

© Studio Symbiosis
© Studio Symbiosis

News via Studio Symbiosis Architects.

View the complete gallery

About this author
Sabrina Santos
Author
Cite: Sabrina Santos. "Traditional Indian Architecture Meets Contemporary Office Space in This Naturally-Lit Design by Studio Symbiosis" 17 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791383/traditional-indian-architecture-meets-contemporary-office-space-in-this-naturally-lit-design-by-studio-symbiosis/> ISSN 0719-8884
Read comments
© Studio Symbiosis

Studio Symbiosis 事务所设计了这座传统印度建筑和现代办公空间结合的自然采光建筑