the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. France
  5. Dominique Perrault Architecte
  6. Refurbishment of the Pavilion Dufour Château De Versailles / Dominique Perrault Architecte

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Refurbishment of the Pavilion Dufour Château De Versailles / Dominique Perrault Architecte

  • 03:00 - 29 June, 2016
Refurbishment of the Pavilion Dufour Château De Versailles / Dominique Perrault Architecte
Refurbishment of the Pavilion Dufour Château De Versailles / Dominique Perrault Architecte, © Andre Morin
© Andre Morin

© Andre Morin © Andre Morin © Andre Morin Courtesy of Dominique ADAGP + 31

      • Artistic Direction, Chandeliers and Furniture Design

        Gaëlle Lauriot-Prévost Design
      • Civil Engineering

        Khephren Ingénierie S.A.
      • MEP

        INEX SAS Ingénierie
      • Acoustics and Lighting

        Jean-Paul Lamoureux
      • Security / ADA

        AADT / Folacci
      • Ergonmist

        Thomas Vallette FCBA
      • Economist

        RPO
      • More Specs Less Specs
      © Andre Morin
      © Andre Morin

      Text description provided by the architects. The re-development of the pavilion dufour and the old Wing creates two new public spaces in the château de versailles. the old administrative offices have now made way for a new reception area between the cour royale (royal courtyard) and the cour des princes (princes’ courtyard), as well as a large staircase leading to the gardens. visitors to the palace are invited to follow a loop, just like in most of the world’s greatest museums.

      © Andre Morin
      © Andre Morin

      The feeling of “narrowness” has now disappeared: by digging a trench under the buildings and the cour des princes, the redevelopment opens up new spaces on the ground level and creates larger volumes on the garden level.

      Section
      Section

      The new reception area, entirely dedicated to enhancing visitor experience, starts in the Galerie des lustres (chandeliers Gallery) on the ground floor of the old Wing. this high-ceilinged space, which opens on to the cour royale and the cour des princes, is the first room visitors see as they make their way into the palace. the versailles they discover – draped in metal, elegant and modern – echoes the stone and woodwork of the historic buildings.

      © Christian Milet
      © Christian Milet

      The gallery allows immediate access to the cour royale, where the visit begins. before they exit, visitors follow a lower path on the garden level, underneath the cour des princes, which takes them to a string of new rooms including a bookstore in refurbished tanks, restrooms, a checkroom and a cloakroom.

      © Christian Milet
      © Christian Milet

      The main attraction on this level is the natural light brought into the new space by a gold-colored glass corridor. acting like a large prism, the glass panels reveal the facades of the old Wing and the wide marble staircase which connects the inside to the outside, and the château to its gardens.

      Section
      Section

      The loop begins and ends with the reception area and the marble staircase alongside its golden prism: The two new spaces are thus connected like the clasp on a necklace.

      © Patrick Tourneboeuf
      © Patrick Tourneboeuf

      the pavilion dufour and the old Wing are revived on their upper levels as well as their foundations. on the se- cond floor, a new restaurant and adjoining tea rooms in gold and listed wood paneling, now welcome visitors. finally, the third floor now hosts a new auditorium, covered in wood sheathing like an upside-down boat hull and surrounded with period rooms on either side.

      © Model
      © Model

      This redevelopment evidences the intrinsic qualities of classical architecture: under the guise of stillness and sym- metry, everything remains the same and yet everything changes. historical heritage is entirely preserved, while allowing for new contemporary usages that remain to be invented. the pavilion dufour and the old Wing of the palace are part of a whole, and yet they also exist as an independent area, separate from the rest of the château. by working “under the skin” of the buildings, the redevelopment offers a functional, sustainable and efficient solution while preserving the larger layout of the palace and the outline of its wings.

      © Andre Morin
      © Andre Morin

      Throughout each era in its long history, the château de versailles has acted as a showcase for modern talents. With the pavilion dufour, the old Wing and the perrault staircase, the château remains faithful to its heritage.

      Courtesy of Dominique ADAGP
      Courtesy of Dominique ADAGP

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Dominique Perrault Architecte
      Office
      Cite: "Refurbishment of the Pavilion Dufour Château De Versailles / Dominique Perrault Architecte" 29 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789947/refurbishment-of-the-pavilion-dufour-chateau-de-versailles-dominique-perrault-architecte/> ISSN 0719-8884
      © Andre Morin

      凡尔赛宫金色大厅改造 / 多米尼克·佩罗建筑事务所