the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. China
  5. Cao Pu
  6. 2016
  7. Reedom Bookstore / Cao Pu

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Reedom Bookstore / Cao Pu

  • 20:00 - 13 August, 2016
Reedom Bookstore / Cao Pu
Reedom Bookstore / Cao Pu, © Zhang Zheming
© Zhang Zheming

© Zhang Zheming © Zhang Zheming © Zhang Zheming © Zhang Zheming + 26

  • Architects

  • Location

    1703 Firework Mansion, No.605 Furong Mid Road, Changsha,China
  • Project Planning

    Sun Shengqi, Xiong Yong, Zhao Xuru, Zou Rong
  • Area

    60.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

Text description provided by the architects. Located on Middle Furong Road, Changsha, the 17-storey Firework Mansion used to be the dormitory building for staff of the former state-owned Hunan Firecrackers & Fireworks Import and Export Company. The company spared no expense to build this mansion and poured the whole building structure with concrete. Nowadays, young people have moved out of this mansion, so those left are mostly retired elderly people.

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming
diagram dd. Image © Zhang Zheming
diagram dd. Image © Zhang Zheming
© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

There is a small 60 m2 two-bedroom apartment on the top floor of the building. The once high-expense complete shear wall structure forms a light tight environment between the rooms and between the apartment and the outside. Even in daytime, the interior is dim and the living room has no light at all. The owners want to transfer this apartment into a family bookstore, and name it “Reedom”.They wish to provide a good place to go for the residents in Firework Mansion.

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

The small apartment is not qualified to provide environment for reading. We enlarge the window on the outer wall as much as possible; open several holes on each solid wall inside, to let the light and eyesight pass. Meanwhile, the space divided into separate rooms can become an integrated whole. Holes inside the house also invite in natural draught.

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

The rooms are small. We decide to go the adverse way to change them into smaller ones and create a more sincere and concentrated environment for reading. Thus, we placed bookcases and partitions in the already small living room and bedrooms. To save space, we’d like to use the holes as desks.

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

In this way, we get many mini reading rooms with interlinked light, eyesight and air, while ensuring privacy. The balcony becomes a most unique place for reading, with a good city view and soft breeze when opening the window.

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

We once thought about open a scuttle on the roof. However, the plan was finally aborted due to various reasons. In the end, we enlarged a window in the living room. Using a corner of the rooftop platform as the extension of the bookstore, to face it and window of the balcony, a rooftop miniature environment is formed. We have built very good relations with the neighbors. Meanwhile, we are designing better facilities for them to dry clothes and pickled radish on the rooftop.

diagram cc. Image © Zhang Zheming
diagram cc. Image © Zhang Zheming

We hope to finally build the area into a good place to go for the whole community.

The elevator hall of the building has a round window, which just face the outer windows of the Reedom. So we placed the signboard “Reedom” outside it and pasted the logo on it. Seeing from a specific angle, the logo forms other words when linked to the words on the signboard.  Meanwhile, we chose a space and printed the QR code of the bookstore onto the former mosaic outer wall of the building.. The code can be scanned from some angle in the store.

© Zhang Zheming
© Zhang Zheming

View the complete gallery

About this office
Cao Pu
Office
Cite: "Reedom Bookstore / Cao Pu" 13 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789525/reedom-bookstore-cao-pu/> ISSN 0719-8884
© Zhang Zheming

长沙目田书店 / 曹璞