the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. United States
  5. Dake | Wells Architecture
  6. 2015
  7. Davis-Harrington Welcome Center / Dake | Wells Architecture

Davis-Harrington Welcome Center / Dake | Wells Architecture

  • 11:00 - 14 June, 2016
Davis-Harrington Welcome Center / Dake | Wells Architecture
Davis-Harrington Welcome Center  / Dake | Wells Architecture, Courtesy of Dake Wells Architecture
Courtesy of Dake Wells Architecture

Courtesy of Dake Wells Architecture Courtesy of Dake Wells Architecture Courtesy of Dake Wells Architecture Courtesy of Dake Wells Architecture + 15

  • Architects

  • Location

    Springfield, MO, USA
  • Area

    13000.0 ft2
  • Project Year

    2015
    Courtesy of Dake Wells Architecture
    Courtesy of Dake Wells Architecture
    Sketch
    Sketch

    Text description provided by the architects. In the highly competitive world of higher education, first impressions are critical. Building on the strength of Missouri State University’s long history and brand image, this new 13,000 square foot facility serves as the institutions “front door”, welcoming visitors to the campus at its primary entrance. In addition to providing a point of origin for campus visits, the two story lobby and 100 seat presentation room provide a multi-purpose venue for special events such as press conferences, distinguished guests and networking events. Tasked by the University with providing a “signature piece of architecture”, the design solution is both economical and monumental. Originally founded in 1905 as a teacher’s college, Missouri State University now carries the Public Affairs mission in higher education for the state.

    Courtesy of Dake Wells Architecture
    Courtesy of Dake Wells Architecture

    The building program is arranged in a two-story scheme, placing administrative functions on an upper level in order to increase the building’s visual presence as it reinforces the campus edge. The scheme considers a future expansion that will relocate existing admissions and registration services to this location, providing a one-stop-shop for new applicants.

    Plan
    Plan
    Courtesy of Dake Wells Architecture
    Courtesy of Dake Wells Architecture

    The building enclosure is derived from the surrounding campus context combined with an interpretive reading of the institution’s history and mission. Limestone provides a durable and contextual surface at the ground, increasing in transparency to the north toward the entrance. Two white planes are elevated above the base defining the east and west facades, almost paper thin. A two-story curtain wall angled toward the campus entrance serves as a gesture to welcome visitors and increase the building’s transparency. The west plane extends slightly beyond the pointed corner of the building signifying the main entry point to the building and folds slightly away as if dog-earring a page for future reference. Circular perforations derived from the pattern of a composition booklet provides added shade on the west facade and dappled light in the lobby interior. A wall of slate recalling the classroom chalkboard provides the backdrop to the building’s entrance and defines a generous reception desk for student greeters, with a twenty foot maroon and white bear suspended from the structure.

    Courtesy of Dake Wells Architecture
    Courtesy of Dake Wells Architecture

    Visitors can experience the University through interactive displays on their own, or participate in a guided tour that begins in the lobby, moves to the presentation, then through the linear gallery and out onto campus. Recognizing the capacity of architecture to both engage and inspire, Missouri State University is strengthening its position in the higher education market while staying true to its mission to educate citizen scholars.

    Courtesy of Dake Wells Architecture
    Courtesy of Dake Wells Architecture

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Davis-Harrington Welcome Center / Dake | Wells Architecture" 14 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789413/davis-harrington-welcome-center-dake-wells-architecture/> ISSN 0719-8884
    Courtesy of Dake Wells Architecture

    美国戴维斯·海灵顿欢迎中心 / Dake Wells Architecture

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.