Santa Pola Bus Station / Manuel Lillo + Emilio Vicedo

Santa Pola Bus Station / Manuel Lillo + Emilio Vicedo

Santa Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - FacadeSanta Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - Windows, FacadeSanta Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - FacadeSanta Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - Lighting, Facade+ 18

Santa Pola, Spain
  • Architects: Emilio Vicedo, Manuel Lillo: Manuel Lillo
  • Area Area of this architecture project Area :  6010
  • Photographs
    Photographs :Filippo Poli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Chapa misionad, PAVASAL, San José Constructora, Viveros FERPAS
  • Collaborating Architect : Luis Carreira
  • Architect In Charge : Manuel Lillo, Emilio Vicedo
  • City : Santa Pola
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Site Plan
Santa Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - Image 11 of 18
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. This Project is set as an urban strategy to solve the public uses plot existing in the south access to Santa Pola town, conforming a kind of ‘door to the city’. The roads linking Santa Pola and Elche towns are running through an area exclusively shaped with industrial buildings, just at the very front of the public plot and the entrance to the city itself. So, this Project had to realise its nature as a landmark, and was settled as an organic and uniform ensemble of building pieces and spaces.

Santa Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - Facade
© Filippo Poli
Elevations
Axonometric

Main use comprehends the new Bus Station, placed in the most prominent point of the plot, next to the roundabout, and directly visible from all points. Likewise, a wide green area is placed next to the road, to emphasise its public role.

Santa Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - Facade
© Filippo Poli

Formally, the main station building is composed as a floating huge deck, which must provide shadow and protection to the waiting platforms, settled under this deck together with the ticket office ant services, and an oil station and shop in its back side. The main deck has a void in the central area to provide a kind of garden, whose purpose is to provide light, reference point and to serve as a boundary between different uses and spaced.

Elevations

There is a second volume with a similar composition, using metallic claddings as the main material to conform façades. This volume is laid down twisting its lines and so allowing public spaces and gardens to appear in first place. This second piece is used to provide space for commercial and city servies.

Santa Pola Bus Station   / Manuel Lillo  + Emilio Vicedo - Lighting, Facade
© Filippo Poli

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ctra. Elche-Santa Pola, 5, 03130 Santa Pola, Alicante, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Santa Pola Bus Station / Manuel Lillo + Emilio Vicedo" 10 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789218/santa-pola-bus-station-manuel-lillo-plus-emilio-vicedo> ISSN 0719-8884

© Filippo Poli

西班牙 Santa Pola 公交站 / Manuel Lillo + Emilio Vicedo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.