the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Wingardhs
  6. 2014
  7. Villa Kristina / Wingardhs

Villa Kristina / Wingardhs

  • 03:00 - 8 June, 2016
Villa Kristina / Wingardhs
© James Silverman
© James Silverman

© James Silverman © James Silverman © James Silverman © James Silverman + 23

  • Architects

  • Location

    Gothenburg, Sweden
  • Architect

    Wingårdh Arkitektkontor, Gert and Karin Wingårdh
  • Area

    182.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

Site Plan
Site Plan
Plan 0
Plan 0

Text description provided by the architects. A small house that wants to be big. A small footprint and simple construction means low cost. That’s the idea when we set about designing a house for a young couple on a site surrounded by other single-family homes on the west side of Gothenburg. 

© James Silverman
© James Silverman

We turn inward with an atrium scheme, away from the view of—and from—the neighbors. The nicest view is toward the mature trees and the exposed bedrock in the southwest, so we open the courtyard up on that side.

© James Silverman
© James Silverman

The building is perched lightly on piers, hovering a half-meter over granite bedrock honed by the ice age. That means that to reach the building we need a stair and a ramp (accessibility requirement) along the blank northeast side. The elevated floor of the atrium courtyard is built up of decking over beams, with steps down to the surrounding terrain.

© James Silverman
© James Silverman

On the inside, it’s the outside that dominates. The narrow kitchen with its long table is always a part of the changing seasons that play out in the courtyard. Floor-to-ceiling glass and broad sliding doors help erase the boundary between inside and out. Okay, it’s a cliché—but it works. 

© James Silverman
© James Silverman
Section
Section

There’s a steep ladderway up to the workroom (yes, there’s a glimpse of the sea from up there) and a shallow, almost monumentally processional stair up to a roof terrace. Additional rooms could be built around the courtyard if needed in the future to accommodate a bunch of children. 

© James Silverman
© James Silverman

The entrance wall is thickened to hold a fireplace (the chimney is part of the roof landscape) with a built-in sofa, a room for collections, the kitchen (back-to-back with the exterior mechanical room), and an air-lock entry with guest bathroom.

Diagram
Diagram
© James Silverman
© James Silverman

The exterior is clad entirely in whitewashed (Sioo treated) smooth-planed spruce. It will age to a pale gray.

© James Silverman
© James Silverman

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Kristina / Wingardhs" 08 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788785/villa-kristina-wingardhs/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.