Zoom image | View original size
A small house that wants to be big. A small footprint and simple construction means low cost. That’s the idea when we set about designing a house for a young couple on a site surrounded by other single-family homes on the west side of Gothenburg.  We turn inward with an atrium scheme, away from the view of—and from—the neighbors. The nicest view is toward the mature trees and the exposed bedrock in the southwest, so we open the courtyard up on that side. The building is perched lightly on piers, hovering a half-meter over granite bedrock honed by the ice age. That means that to reach the building we need a stair and a ramp (accessibility requirement) along the blank northeast side. The elevated floor of the atrium courtyard is built up of decking over beams, with steps down to the surrounding terrain. View more View full description
Share Share