the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. John Puttick Associates Reworks Design for Youth Zone at Preston Bus Station

John Puttick Associates Reworks Design for Youth Zone at Preston Bus Station

John Puttick Associates Reworks Design for Youth Zone at Preston Bus Station
John Puttick Associates Reworks Design for Youth Zone at Preston Bus Station, Courtesy of John Puttick Associates
Courtesy of John Puttick Associates

John Puttick Associates' competition-winning scheme for the Youth Zone neighboring the Preston Bus Station has undergone a major design change, opting for a standalone structure instead of one that directly connects to the station building. “The [Youth Zone] combines the lightness of a pavilion-like design with the gravitas required of any building with a significant community role constructed adjacent to the powerful forms of the Bus Station,” say the architects.

The station building, designed by BDP and completed in 1969, is now a Grade II listed structure. The new design of the Youth Zone seeks to preserve original BDP strategy, creating a spatial unity with satellite structures, what the architects call “a sequence of sculptural objects adjacent to the main [station] building.” The 2,600 square meter (28,000 square foot) Youth Zone will provide sports, arts, and performance spaces to young people in Preston.

Courtesy of John Puttick Associates Design Sketches. Image Courtesy of John Puttick Associates Model. Image Courtesy of John Puttick Associates Courtesy of John Puttick Associates + 16

Courtesy of John Puttick Associates
Courtesy of John Puttick Associates

Design Sketches. Image Courtesy of John Puttick Associates Youth Zone East. Image Courtesy of John Puttick Associates Youth Zone Level 1. Image Courtesy of John Puttick Associates Bus Station. Image Courtesy of John Puttick Associates + 16

“One of our key objectives has been to design a building maximizing available public space in and around the Bus Station, to create a major new square for Preston, says John Puttick. “This supports the civic quality of the project. It has also been important to respond to the proudly utilitarian quality of Preston Bus Station by designing a new neighbour that shares and celebrates this robustness.”

Model. Image Courtesy of John Puttick Associates
Model. Image Courtesy of John Puttick Associates

Ground Floor First Floor Roof Section + 16

The revised design of John Puttick Associates is a terraced building meant to create a unity between the Youth Zone and the Bus Station, along with the new public space to which they are both facing. By creating a standalone structure, the Youth Zone also preserves the oblique long views of the Station facade and the dramatic concrete curvatures of the extending floor plates. The Youth Zone will further distinguish itself through a rectilinear facade of glazed surfaces, allowing for the public to view the activities occurring within. The new plan is also less technically complex and more affordable than the original design put forth by John Puttick Associates.

Courtesy of John Puttick Associates
Courtesy of John Puttick Associates

The office will also be responsible for the refurbishment of the Bus Station, which is in good condition. The main objective of this portion of the project will be reducing visual clutter in the station, restoring the building’s original color palette, and reintroducing the Helvetica typeface for signage. A consolidation of station entry points will add emphasis to the building’s main hall and will improve the sense of orientation and flow within the building. Given the historic significance of the project, John Puttick Associates has worked with Historic England and The Twentieth Century Society.

View the complete gallery

Cite: Vladimir Gintoff. "John Puttick Associates Reworks Design for Youth Zone at Preston Bus Station" 17 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787650/john-puttick-associates-reworks-design-for-youth-zone-at-preston-bus-station/> ISSN 0719-8884
Read comments