Zoom image | View original size
John Puttick Associates' competition-winning scheme for the Youth Zone neighboring the Preston Bus Station has undergone a major design change, opting for a standalone structure instead of one that directly connects to the station building. “The [Youth Zone] combines the lightness of a pavilion-like design with the gravitas required of any building with a significant community role constructed adjacent to the powerful forms of the Bus Station,” say the architects. The station building, designed by BDP and completed in 1969, is now a Grade II listed structure. The new design of the Youth Zone seeks to preserve original BDP strategy, creating a spatial unity with satellite structures, what the architects call “a sequence of sculptural objects adjacent to the main [station] building.” The 2,600 square meter (28,000 square foot) Youth Zone will provide sports, arts, and performance spaces to young people in Preston. View more View full description
Share Share