the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Snøhetta's MAX IV Laboratory Landscape Set to Open in June

Snøhetta's MAX IV Laboratory Landscape Set to Open in June

Snøhetta's MAX IV Laboratory Landscape Set to Open in June
Snøhetta's MAX IV Laboratory Landscape Set to Open in June, Courtesy of ABML4
Courtesy of ABML4

Snøhetta’s MAX IV Laboratory Landscape Design will open in June on the edge of Lund, Sweden. Selected for the project in 2011, Snøhetta’s design fills 47-acres (19 hectares) of formerly agricultural lands northeast of the city, and is the first project in a larger masterplan to transform the Brunnshög area into a “Science City.” The MAX IV national laboratory is a synchrotron facility with two electron storage rings, and is jointly operated by the Swedish Research Council and Lund University.

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta Courtesy of Inge Ove Tysnes + 16

Snøhetta’s mountainous, wave-like design had several guiding strategies:

  • Mitigate ground vibrations (a nearby highway generates sound waves that can disturb research, but are disrupted by the landscape conditions)
  • Mass balance (to create the site’s wavelike form by shifting earth, not importing new soil) 
  • Storm water management (the city limits water usage and thus all water required must be managed through collection on site) 
  • Plant selection and maintenance (vegetation was imported from a nearby natural preserve, and conditions are maintained by sheep and conventional machines)

Courtesy of Snøhetta
Courtesy of Snøhetta

Courtesy of Snøhetta Courtesy of Max IV Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta + 16

The careful planning for this project anticipates the site’s uncertain future, when the synchrotron is decommissioned. Currently, the site’s contractor, PEAB/ Whilborgs, will stay involved with the project through a 25-year maintenance contract.

Courtesy of ABML4
Courtesy of ABML4

“In MAX IV, the process was like having a giant 3D printer producing the project on a 1:1 scale,” says the architects. “The high-tech research facility together with the low-tech meadowland creates the iconic image of the waves that protects the research facility from the vibrations. The digital model gets an analog interpretation through the hand of the machine operator and native meadow grasses maintained by sheep to tell a fun and functional story of this research laboratory.”

View the complete gallery

Cite: Vladimir Gintoff. "Snøhetta's MAX IV Laboratory Landscape Set to Open in June" 22 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/786100/snohettas-max-iv-laboratory-landscape-set-to-open-in-june/> ISSN 0719-8884
Courtesy of ABML4

Snøhetta 建筑事务所设计的 MAX IV 实验室景观项目将于6月开放