the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Besonias Almeida Arquitectos
  6. 2016
  7. Berazategui House / Besonías Almeida Arquitectos

Berazategui House / Besonías Almeida Arquitectos

  • 13:00 - 23 April, 2016
Berazategui House / Besonías Almeida Arquitectos
© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

© Federico Kulekdjian © Federico Kulekdjian © Federico Kulekdjian © Federico Kulekdjian + 24

  • Collaborators

    Arch. Diorella Fortunati, Arch. Micaela Salibe
  • Site Area

    474m2
  • Built Area

    174m2
© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

Text description provided by the architects. The Place

It is a lot in a new closed district, with a young vegetation and very few buildings, so that the house had to be conceived lacking of all data provided by an already established neighborhoods. The particular location of the lot, still without adjoining houses, neither added relevant data to the described environment, except those related to its orientation.

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The challenge of this request then was to conceive a house which will set their own laws, pending completion of the boundaries lots that, according to the regulations of the neighborhoods, shall be only free buildings surrounded by gardens.

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The Commission

The clients, a young couple with a small child, arrive at the studio following the interest aroused by our concrete houses. They value of them both its material and the fluid relationship established between indoors and outdoors, emphasizing the ones which proposed a complex spatiality. As a special requirement they mark out the possibility that some of the rooms may be highlighted with a greater height in relation to the standard.

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The Program

Quite free, they only added that they had in mind a family growth, certainly indeterminate over time and on its components. They assumed it was logical to think in three bedrooms, not knowing if all would be used as such, and they let us free to propose. It was clear they needed a generous gathering place with an integrated kitchen, a veranda with barbecue and a swimming pool that should be protagonist.

Plan 1
Plan 1

The Proposal

In response to such indeterminate environment we proposed a house with an open interior garden and closed to the street and its future neighbor, defined by two volumes perpendicular to each other that, when intercepted, determine the vertical circulation and, that by its position, leave defined the expansion yard and the pool.

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

The volume of two plants parallel to the street contains the access and the most private areas of the house and closes itself to the street through concrete walls in different planes that work as screens, letting the light in and controlling the visual. The opposite facade opens frankly to the patio.

Section
Section

The perpendicular volume is on one level and it was proposed of 3.50 m tall and raised on a podium to meet the request of the clients of having a more hierarchize room, and also get a better view of the garden and a better relationship with the two floors volume. In this sector develops the social area that stretches through openings from floor to ceiling in an also elevated expansion, which extends along the pool to finish on the grill area.

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

Light Treatment and Landscape Views

This is a topic that interests us particularly, so there is, in all the projects, a special intention addressed both to control the incidence of sunlight on glass surfaces as to improve natural light as a project material which brings wealth to the living spaces.

Section
Section

If we understand the openings as such, not as standardised elements with preset measures and positions, but rather as carved into the buildings which, of course permit ventilation and lighting environments, but also leave undefined the indoor-outdoor relationship, framing the landscape, filtering light, reflecting it on a wall, etc., these perforations will be the result of the special way in which we want to establish these relationships.

© Federico Kulekdjian
© Federico Kulekdjian

View the complete gallery

About this office
Besonias Almeida Arquitectos
Office
Cite: "Berazategui House / Besonías Almeida Arquitectos" 23 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785987/berazategui-house-besonias-almeida-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Federico Kulekdjian

自成一体的 Berazategui 住宅 / Besonías Almeida Arquitectos