the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Burkina Faso
  5. Kéré Architecture
  6. 2008
  7. Primary School in Gando Extension / Kéré Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Primary School in Gando Extension / Kéré Architecture

  • 05:00 - 27 April, 2016
Primary School in Gando Extension / Kéré Architecture
 Primary School in Gando Extension  / Kéré Architecture , © Erik-Jan Ouwerkerk
© Erik-Jan Ouwerkerk

© Erik-Jan Ouwerkerk © Erik-Jan Ouwerkerk © Erik-Jan Ouwerkerk © Erik-Jan Ouwerkerk + 9

© Erik-Jan Ouwerkerk
© Erik-Jan Ouwerkerk

Text description provided by the architects. Two years after the completion of the Primary School, there was demand from more than 260 children from Gando and the surrounding region to attend the school. It quickly became apparent that an extension was badly needed to service the educational needs of these students. With overwhelming support from surrounding villages, this School Extension was built using local labor and materials.

Plan
Plan

As the Primary School was built in close conjunction with Gando community members, the building became an important identifying landmark in the region. Since the material quality and architectural expression of the building became such a strong symbol for the Gando community itself, the new extension was designed with the same principles and methods. Similarly to the Primary School, the School Extension was also built with hand-made compressed stabilized earth blocks. The ventilation strategy of pulling the hot tin roof away from the inner perforated ceiling was also used.

© Erik-Jan Ouwerkerk
© Erik-Jan Ouwerkerk

Unlike the Primary School, however, the ceiling of the Extension was designed as a singular vault. Rather than leaving reveals between the ceiling surface and beam elements, the monumental vault was constructed with gaps within the weave of the brick pattern of the ceiling. This ‘breathing’ surface draws cool air from the windows into the interior space and allows hot air to escape through the ventilations, all while remaining shaded and protected from damaging rains by the overhanging roof.

© Erik-Jan Ouwerkerk
© Erik-Jan Ouwerkerk
Section
Section
© Erik-Jan Ouwerkerk
© Erik-Jan Ouwerkerk

The School Extension was completed in 2008 and now supports an additional 120 students. The Gando School Library is currently under construction and is sited directly adjacent to the School Extension. The Library is scheduled to be ready for occupancy in 2015.

© Erik-Jan Ouwerkerk
© Erik-Jan Ouwerkerk

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Primary School in Gando Extension / Kéré Architecture " 27 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785978/primary-school-in-gando-extension-kere-architecture/> ISSN 0719-8884
© Erik-Jan Ouwerkerk

甘多小学扩建校舍 / Kéré Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.