the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Czech Republic
  5. IO Studio
  6. 2015
  7. Business School Atrium Extension / IO Studio

Business School Atrium Extension / IO Studio

  • 19:00 - 15 April, 2016
Business School Atrium Extension / IO Studio
Business School Atrium Extension / IO Studio , © Martin Kocic
© Martin Kocic

© Martin Kocic © Martin Kocic © Martin Kocic © Martin Kocic + 23

  • Architects

  • Location

    Kamýcká 129, 165 00 Praha-Praha-Suchdol, Czech Republic
  • Architect in Charge

    Luka Križek, Radek Bláha
  • Area

    250.8 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Authors

    IO Studio, s.r.o., Ing.arch Luka Križek, Ing. Radek Bláha www.iostudio.cz
  • Investor

    Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze , Kamýcká 129, Praha 6 Supplier: Konsit, a.s.
  • More Specs Less Specs
© Martin Kocic
© Martin Kocic

Text description provided by the architects. Campus of Czech University of Life Sciences in Prague, Suchdol was built in the 60s of the last century and represents an exceptional example of urban and landscape creation of that time. Campus includes the rector's office, classrooms, laboratories, lecture hall etc. The entire complex is built in a single architectural style of neo functionalism, which is recognized by monolithic reinforced concrete frame with inserted sheet cladded with mosaic tiles. Buildings of individual faculties are distinguished from each other by color of the mosaic. Thanks to the consistent format and window structure, it creates a unified style for all individual buildings.

© Martin Kocic
© Martin Kocic

Before start of Atrium construction, existing building of Faculty of Economics and adjacent building of lecture hall were interconnected by connecting corridor. Place for future completion of the atrium is located in the place of former connecting corridor. 

© Martin Kocic
© Martin Kocic

This outbuilding replaces the original connecting corridor, which did not fit for the capacity and functionality. Basic functions of Atrium were to connect two parts of a faculty and to enhance place for relaxation and social activities. The building contributes to solve the lack of capacity of faculty and responds to the lack of common space with the onslaught of a growing number of new students. Current PEF space for the free movement and dispersal of students are poor and Atrium will serve students in the time between lectures. This space will allow students to work independently in their own free time in satisfactory conditions, and it will provide space for work or entertainment.

Section C - C
Section C - C

The design of Atrium has a continuity to the existing architecture of the surrounding buildings and creates a natural connection between the main building Faculty of Economics and the lecture pavilion. Its shape comes from the surrounding buildings and it fits into an existing context. We applied same skeleton structural system like surrounding buildings from 60s. The main advantage of the proposal is that building is ideally situated on the site and therefore students gain access to the northern part of the garden that was previously for closed for students. Students will be able to actively use the garden in the summer period when inner space of atrium will be extended out.

© Martin Kocic
© Martin Kocic

The building is based on drilled piles in 600mm or 900mm diameter, where monolithic reinforced concrete plates are placed, these go around the whole circuit of the object grouplan. The supporting structure of the building is made from reinforced concrete. Supporting columns are of constant cross section of 350mm x 350mm. Bearing walls are thick 150, 200, 350 mm. Ceiling structure of the 1st and 2nd floor is made as a reinforced concrete in 300 mm thickness. The roof has flat design.

Facades are designed as visible reinforced concrete walls with structural glass.

© Martin Kocic
© Martin Kocic

Inner space is without paint and exposes a texture of concrete. Interior wall attached to the lecture pavilion is an acoustic wall and is made ​​of veneered perforated sheet.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

Glass facades are made with aluminium construction system. The height between the floor and ceiling is 6800mm. From an architectural point of view we preferred vertical character, which we achieved by slimming the supporting aluminium columns so it looks like blades. Those are designed in T-shaped. All aluminium surfaces are covered by powder color in RAL 7016 FINE TEXTURE shade.

© Martin Kocic
© Martin Kocic

All the interior furniture is designed atypically by IO Studio. We use only natural material, natural oak natural leather and steel.

© Martin Kocic
© Martin Kocic

Total floor area is 250.8 square meters ( -173.5 m2 1st floor and 2nd floor - 77.3 m2 ). The total built -up area is 236.4 square meters.  The orientation of the building - main façade of atrium looks southern.

© Martin Kocic
© Martin Kocic

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Business School Atrium Extension / IO Studio " 15 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785376/business-school-atrium-extension-restudio/> ISSN 0719-8884
© Martin Kocic

商业学校中庭扩建项目/ Restudio