the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. PAX.ARQ
  6. 2015
  7. Workshop House / PAX.ARQ

Workshop House / PAX.ARQ

  • 11:00 - 11 April, 2016
Workshop House / PAX.ARQ
Workshop House  / PAX.ARQ, © Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto

© Bruno Candiotto © Bruno Candiotto © Bruno Candiotto © Bruno Candiotto + 40

  • Architects

  • Location

    São Paulo, Brazil
  • Authors

    Paula Sertório, Victor Paixão
  • Design Team

    Alecsander Gonçalves, Isabella Fatarelli, Lucas Lemos, Miguel Muralha, Murilo Gabriele, Renata Lovro, Renata Stefanelli, Sebastian Perez Sarralde, Ubirata Prilip
  • Project Year

    2015
  • Structure

    Telecki Arquitetura de Projetos
  • Landscaping

    Marcel Steiner
  • Installations (Electrical, Hydraulics, Air-Conditioning)

    Grau Engenharia
  • Construction

    SBN Engenharia Construções e Acabamentos
  • Soil Consulting

    Apoio Assessoria e Projetos de Fundações
  • Block Project

    EPM Sistemas de Fôrmas
  • More Specs Less Specs
© Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto

Text description provided by the architects. As a result of a particular programmatic condition, the workshop-house project was conceived to host a residence, a high-performance mechanical workshop and classrooms in a 260m² terrain located in the Pinheiros neighborhood, São Paulo.

Diagram 4
Diagram 4

The programmatic activities were distributed in a specific way so it was possible to take the greatest advantage from the functional and legal point of view. The result is a separation of the program in three levels: ground-floor, which hosts the mechanical workshop activities, revisions, repairs, part-washing and a dynamometer room for vehicle testing; first floor, where the classrooms, study rooms and bathrooms are located; and second floor, place for the residence.

© Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto

All the activities are administered by one only inhabitant who breaks down his daily schedule along the different spaces, each one of them with particular characteristics. When all these are incorporated together, the relationship becomes a generator of a specific morphology that could only be a consequence of the conditions that gave origin to the project.  

© Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto

The concrete inclined slab gathers a major role among the whole composition as an element capable of offering diverse solutions. It embodies the visual limit between the public and private realms, while it shelters the upper domains from noise pollution and the mechanical equipment on the ground-floor. Simultaneously, it enhances natural ventilation and illumination for the workshop and classrooms, while facilitating rain water capturing for reuse.  

© Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto
Section
Section
© Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto

The relationship between the building and the city is compelling, as the composition draws back voluntarily from the terrain’s limits and frees the urban corner in a gentle manner, favoring the materialization of a place for gatherings and urban encounters along its surroundings.

© Bruno Candiotto
© Bruno Candiotto

View the complete gallery

About this office
Cite: "Workshop House / PAX.ARQ" 11 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785258/workshop-house-parq/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Bruno Candiotto

雨水收集屋 / PAX.ARQ

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.