the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Switzerland
  5. Savioz Fabrizzi Architectes
  6. 2015
  7. Pre/Post-School / Savioz Fabrizzi Architectes

Pre/Post-School / Savioz Fabrizzi Architectes

  • 05:00 - 7 April, 2016
Pre/Post-School / Savioz Fabrizzi Architectes
Pre/Post-School  / Savioz Fabrizzi Architectes, © Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

© Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher © Thomas Jantscher + 17

    • Project Manager

      atelier d’architecture joseph cordonier, lens
    • Client

      municipality of vétroz
    • Civil Engineer

      editech sa, sion
    • Hvac engineer

      gd climat, sion
    • Electrical Engineer

      pierre-étienne roux, bureau d’études électriques sa, sion
    • More Specs Less Specs
    © Thomas Jantscher
    © Thomas Jantscher

    Text description provided by the architects. Two buildings are set into the naturally-sloping site. The first building, to the south, accommodates the pre/post-school childcare unit and the nursery, while to the north, the second building houses the crèche. Access is from the ruelle du collège, via sloping paths that run along the length of the site, allowing easy pushchair access to the different buildings. The spaces between the buildings are reorganised into a yard for the different groups of children: to the south is an area for the pre/post-school childcare unit, the central area is for the crèche, with a public space to the north. To the east of the site, off the rue du moulin, there is a drop-off point for users arriving by car.

    © Thomas Jantscher
    © Thomas Jantscher

    Project

    The ground floor of building a contains the cafeteria, kitchen and cloakroom for the pre/post-school childcare unit, with activity, motor skills and reading areas on the first floor. The nursery, which has lift access and a covered terrace, is on the second floor. Building b is devoted entirely to the nursery, “le nid”. Above the cafeteria, kitchen, cloakrooms and co-ordinator’s office are the two areas for the children. each of these occupies one floor, and is organised in a similar manner. A heated underground passage allows easy movement between the two buildings.

    © Thomas Jantscher
    © Thomas Jantscher

    Typology

    The buildings are organised over 3 storeys. The cafeteria areas on the ground floor connect directly with the outdoor spaces. the buildings’ internal space is free of intermediate structures, to make it as flexible as possible. This principle is reinforced by integrating the storage areas into the façade walls. The main areas therefore run right through the building, providing plenty of light and varied relationships with the exterior.

    © Thomas Jantscher
    © Thomas Jantscher
    Section
    Section
    © Thomas Jantscher
    © Thomas Jantscher

    The playful arrangement of the windows offers various options for adapting the spaces and adds dynamism to the façades. The position of the windows means they can be made into usable, child-scale recesses.

    © Thomas Jantscher
    © Thomas Jantscher

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Pre/Post-School / Savioz Fabrizzi Architectes" 07 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/785020/pre-post-school-savioz-fabrizzi-architectes/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.