the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Estudio Arzubialde
  6. 2014
  7. YAS House / Estudio Arzubialde

YAS House / Estudio Arzubialde

YAS House / Estudio Arzubialde
YAS House  / Estudio Arzubialde, © Franco Piccini
© Franco Piccini

© Franco Piccini © Franco Piccini © Franco Piccini © Franco Piccini + 23

  • Architects

  • Location

    Roldán, Argentina
  • Architect in Charge

    Franco Piccini, Santiago Rafael Baulíes, Martín Cabezudo
  • Collaborator

    Cecilia Pellegrini
  • Area

    93.0 m2
  • Project year

    2014
  • Photography

    Franco Piccini

Text description provided by the architects. In a next-to-a-square plot of land: the boundary between is considered as a facade. If we look though it, our plot may be perceived larger than it´s real size.  

Plan
Plan
Diagram
Diagram

The house is organized in two blocks: the day area, oriented to the north, with a straight connection to the backyard; and the night area, included on a parallel-to the-square block. A non-solid wall, made with bricks, helps to stop the strong western sun.

© Franco Piccini
© Franco Piccini

The house and its construction where solved with a mortgage credit which was given in quotas. The needs to fulfill the restricted, consecutive stages of this credit and the low budjet, made us organize the building phases with a layers-logic. Each layer responds to a particular phase of the credit, shaping precisely every construction period.

© Franco Piccini
© Franco Piccini

Because of the low budjet, the house was thought as a shell which attempts to cover the largest area as possible, considering but not building inner divisions and extra surfaces. Thereby, the room´s block was conceived as a unique space to be subdivided in the future, in three bedrooms, with furniture walls made with plywood and, in the North’s block, the roof folds generating a high space and suggesting the possibility of a future mezzanine. In this place, a big window allows the incoming of South’s difuse light and, once the mezzanine is built, the opportunity to contemplate the whole adjacent public area´s extension.

© Franco Piccini
© Franco Piccini

View the complete gallery

About this office
Estudio Arzubialde
Office
Cite: "YAS House / Estudio Arzubialde" [Casa YAS / Estudio Arzubialde] 06 Apr 2016. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/784997/yas-house-estudio-arzubialde/> ISSN 0719-8884