the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Boselli Arredamenti
  6. 2015
  7. Santa Croce Goes To Japan / Boselli Arredamenti

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Santa Croce Goes To Japan / Boselli Arredamenti

  • 13:00 - 2 April, 2016
Santa Croce Goes To Japan / Boselli Arredamenti
Santa Croce Goes To Japan  / Boselli Arredamenti, © Alessandra Bello
© Alessandra Bello

© Alessandra Bello © Alessandra Bello © Alessandra Bello © Alessandra Bello + 20

  • Project of structure, Installations and Supervision of works

    Eng. Stefano Debiasi, Surveyor Roberto Daneu
  • Electrical Equipment

    Skerk Boris
  • Company

    Sandri Marco & Mitia, Duino Aurisina (TS)
  • Customer

    private customer
  • More Specs Less Specs
© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

Text description provided by the architects. In the small house, located in a village of the Karst region close to Trieste, practical sliding elements made in Dacron, appear in their lightness (at the same time items of furniture and lighting), concealing endless possibilities.

This project takes place in a small town in the Karst plateau, not far from Trieste, characterized by its narrow alleys stretching around the old dwellings, overlooking the Gulf of Trieste.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

The will was that of avoiding the addition of an indoor staircase that of course it would have taken up too much room, so we have finally opted for connecting the different storeys, thanks to a tiny elevator and the staircase has been moved outside.

Thus, space has become wider by giving the possibility to create new dimensions.

Section
Section

The space is empty, just few dynamic elements with a light design represent those anchorage points to “make the conquest” and reinvent continually the space of experience.

The total absence of furniture, substituted by lightweight sliding elements made in Dacron conceals endless possibilities, including the elevator.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

The same area on the ground floor can become a place for cooking, listening to music, meeting; on the first floor, a bedroom and a reading or listening room, while the second floor is a study that can be converted into a guest room.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

The wall in Dacron becomes an  item of furniture, lighting and steady change of the space and ideally it extends to the first floor creating a continuity clearly visible from outside.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

This continuity is pointed out by a clear glass cutting, conceived to be walked, it is repeated on every loft corresponding  to the main façade and it allows to have a visual image on all floors, by highlighting the height of the building and the continuity of the light cutting and sliding elements.

The fluid space winds the way, set completely free also thanks to the choice not to use any kind of close or door: this implies even more emphasis in the fluidity of every function.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

The dialogue with outside is strong and any hour of the day or night priorities areas move outside and vice versa, depending on how you want to live the space; it happens through a wide glass window and glazing placed on a slight metal stand.

© Alessandra Bello
© Alessandra Bello

Thanks to some devices (complete closure of the front door on the ground floor and black sliding wall in Dacron on the first floor), the space can be lived in intimacy, but also it can be transformed by opening outwards, so becoming a place for meeting many people.

View the complete gallery

Cite: "Santa Croce Goes To Japan / Boselli Arredamenti" 02 Apr 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784718/santa-croce-goes-to-japan-boselli-arredamenti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments