the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. United Kingdom
  5. Studio Alexander Fehre
  6. 2015
  7. Apartment Filippo / Studio Alexander Fehre

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Apartment Filippo / Studio Alexander Fehre

  • 15:00 - 31 March, 2016
Apartment Filippo / Studio Alexander Fehre
 Apartment Filippo / Studio Alexander Fehre, © Studio Alexander Fehre
© Studio Alexander Fehre

© Studio Alexander Fehre © Studio Alexander Fehre © Studio Alexander Fehre © Studio Alexander Fehre + 17

© Studio Alexander Fehre
© Studio Alexander Fehre

Text description provided by the architects. Move out of the City of London? Not if you apply the concept of bespoke tailoring to where you live. A flat only 15 minutes from Tower Bridge has been completely redesigned by Studio Alexander Fehre. Intelligent use of this small space was guided by the owner’s living needs. An unusual kitchen solution freed up space in the living area, while integrating much greater functionality. The bathroom is now equipped with a spacious shower adding a quite luxurious touch, and the narrowness of the room was further enhanced. It all goes to show that 45m² in London can definitely be enough of a good thing.

© Studio Alexander Fehre
© Studio Alexander Fehre

Can you even talk about spaciousness and comfort with such a small floorplan? In London’s over-valued property market you hear a lot about large, exclusive flats that symbolise the constant struggle to find affordable housing close to the city’s centre. Smaller flats however make up the large majority of the city’s housing and can benefit to a much greater degree from considered interior planning. And following the established wisdom for making spaces appear larger than they actually are is not always the right response. With Filippo’s flat, we began by analysing the exact functions and requirements that the space should fulfil with the objective of exploiting every last square centimetre to the full. We determined that redistributing the flat’s layout would make a big difference, merging the living room, kitchen and small hallway to create one space. A black fishbone parquet floor brings a sense of clarity and cohesion to this spatial layout, while the shiny black, varnished finish creates additional depth. The dining area was moved into the kitchen and takes the form of a cosy sitting area painted in Valentino red. The existing kitchen window set high in the wall and the narrow width of the room combine to make the sitting area seem as if it had always been there. The semi-circular, banded wallpaper defines the dining area as a separate small space. Opposite the cleanly designed kitchen stands an open shelving unit made from veneered multiplex, which stretches through into the living room. It serves to connect both areas, while a sliding door can be closed to separate them if desired. As with the dining area, the use of a different wall and ceiling colour in the entrance area gives it a slightly different definition. The desk is optimally positioned at the window and fits in perfectly with the sequence of furniture in the living area.

Plan
Plan

Thanks to a large, L-shaped sofa, stepped table and circular mirror, the living area possesses a very striking lounge-like atmosphere. The bedroom is very narrow, so a platform was constructed that stretches from wall to wall. The bed is positioned on top, thereby structuring the room and making it easier to reach the rear window. The walls are painted a deep purple, contrasting beautifully with the wall-mounted shelving units. In the bathroom a conscious decision was made not to attempt to widen it, instead emphasising the length of this space through a combination of mirror, wallpaper and downlights. Thanks to the generous depth of the shower, it requires no second shower enclosure and the offset ceiling integrates it seamlessly into the overall design. The bathroom floor is covered in a woven vinyl, just like in the bedroom. The bathroom wallpaper accompanies you from the door to the basin and is also the determining element in the shower.

Although spaciousness is in the eye of the beholder, Studio Alexander Fehre presents a succinct, contemporary solution to the issue of progressive urbanisation. 

© Studio Alexander Fehre
© Studio Alexander Fehre

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Apartment Filippo / Studio Alexander Fehre" 31 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/784638/apartment-filippo-studio-alexander-fehre/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.