We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

# Cloud.Paris / Philippe Chiambaretta Architecte

# Cloud.Paris / Philippe Chiambaretta Architecte

© Jean Philippe Mesguen© Jean Philippe Mesguen© Clément Guillaume© Jean Philippe Mesguen+ 35

  • Contracting Authority:SFL Société Foncière Lyonnaise
  • Assistant To The Contracting Authority:Constructa Urban Systems
  • Landowner:SFL
  • Project Managers:Françoise Boudet, Xavier Laroche, Yves Thougart
  • Executtion Team:Laura Bouday, Johanna Carl, Anastasia Kritikou, Elena Martinez, Cuong Nguyen
  • Contract Supervisor:Artelia
  • Interior Design And Architecture:PCA, E-lounge, DL2A, Agent M, Matthieu Paillard, Didier Lefort, Philippe Mirailler, Noé Duchaufour Lawrence
  • Facades:VS-A
  • Hvac/ Plumbing:Elithis
  • Environment:Greenaffair
  • Fire Safety:CSD FACES
  • Economist:DAL
  • Structural Work:Stebat, Fibrwrap
  • Budget:Circa €100M
  • Design Team:Émilie Chambre, Arthur Couprie, Julie Deglesne, Didier Gratio, Emmanuelle Henin, Cuong Nguyen, Sabine Sachter, Grégoire Seriyes
  • City:Paris
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Jean Philippe Mesguen
© Jean Philippe Mesguen

 Rehauling the overall organization and rationalizing the buildings called for a major renovation that simultaneously had to maintain the character of the buildings and preserve the listed components. The various components of the project were collated under the hashtag #cloud.paris, thus providing clarity and unity, from the organization of the complex as a whole to the interior ambiences, including the architectural expression.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

I- Clarifying the building complex 

In order to streamline and harmonize the whole of the building complex, forty-five percent of the total area was demolished. Facades were realigned, floor framings were reconnected, and a new building outline with an open floor plan was determined. The underground levels were the most affected by these heavy works and 11,000M² of basement were demolished, compared with 6,200 square meters of the superstructure.

Reframing the courtyards and ensuring their continuity enabled the creation of a vast interior space around which the program is organized. The main entrance is located in the industrial hôtel of Rue Ménars, whose façade is historically listed. Together with the business center, the program has a combined active surface of 33,200m² for a capacity of 2,500 people.

© Jean Philippe Mesguen
© Jean Philippe Mesguen

II- Unity of the Façade and the Building Block

This significant restructuration is an example of contemporary architectural style that manages to safeguard listed heritage features within a unified whole. The façade of the former industrial hôtel Rue Ménars is caught between two evenly white matching façades with symmetrical square window grids. The impressive building with a rounded façade on the intersection between Rue de Richelieu and Rue Ménars has defined the new architectural style that applies to the whole building, up to its courtyard elevations. It retains its lines of strictly identical large square windows and the crowning of the building in successively receding stories. The outer skin is made from a clear material that brings both refinement and presence within the neighborhood.

© Jean Philippe Mesguen
© Jean Philippe Mesguen

III- Bringing it all to light

Historically, light is modernity, and here it is no exception: light is key to reclaiming interior spaces. The whole building is now basked in natural light that comes not only from its street-side façades but also from its courtyards—both inside and out. The reframing of the courtyards allows for an increased light exposure and comes with storied terraces that crown the building, all of them accessible and landscaped.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume

The propagation of light also rests on the uniform white façades with their generous array of windows on the courtyard side. The main courtyard is subdivided in three parts with different thermal characteristics: a covered atrium, an intermediate space, and an outside space.

© Clément Guillaume
© Clément Guillaume
Plan
Plan
© Jean Philippe Mesguen
© Jean Philippe Mesguen

Ultimately, what appears from within the block is a new building. From this standpoint, the constraints and unexpected twists and turns of this thorough and extensive renovation have all but been forgotten. The redevelopment is highly visible when facing the main part of the building, at its rounded front at the corner of Rue de Richelieu and Rue de Ménars. There, the historical transformations required of contemporary Paris are revealed in an epiphany.

© Jean Philippe Mesguen
© Jean Philippe Mesguen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:83 Rue de Richelieu, 75002 Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "# Cloud.Paris / Philippe Chiambaretta Architecte" 18 Mar 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/783971/number-clouaris-philippe-chiambaretta-architecte> ISSN 0719-8884

巴黎之云/ Philippe Chiambaretta Architecte

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.